NOS NieuwsAangepast

Meer dan honderd doden bij aanval op herdersdorp in Mali

Bij een aanval op het dorp Ogossagou in het midden van Mali zijn tientallen mensen afgeslacht. Burgemeester Moulaye Guindo spreekt van 115 doden en zegt dat er nog steeds lichamen worden gevonden.

Het is daarmee een van de bloedigste aanslagen in een gebied dat al tijden te lijden heeft van geweld tussen nomadenvolken. Het dorp, waar veel herders van het islamitische Fulani-volk wonen, werd omsingeld en aangevallen door Donzo-krijgers, die ook wel Dozo's worden genoemd. Ze waren bewapend met kapmessen en geweren, zegt de burgemeester. Het dorp zou zijn verwoest.

Onder de slachtoffers zijn veel herders, maar ook andere inwoners van het dorp, onder wie jonge kinderen, zwangere vrouwen en bejaarden. "Ook de plaatselijke leider van de Fulani en zijn kleinkinderen zijn vermoord."

Een dorpsbewoner zegt dat de aanval vermoedelijk een reactie was op een aanslag, vorige week. Bij die aanslag, die is opgeëist door al-Qaida, werden 23 militairen gedood. De Dozo's beschuldigen de Fulani ervan dat ze al-Qaida en andere jihadistische strijders steunen.

Het Fulani-volk beschuldigt op zijn beurt Donzo-strijders ervan dat ze samenwerken met het Malinese regeringsleger bij het onderdrukken van moslims.

Water en land

Tussen nomadenvolken in Mali laait geregeld geweld op, ook over toegang tot water en land. Vorig jaar vielen in Mali honderden doden door etnisch en jihadistisch geweld.

De slachtpartij valt samen met een bezoek van een delegatie van de VN-Veiligheidsraad, die gesprekken voert over de vele burgerdoden in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl