Passagier Alexus Sheppard zegt dat de sfeer kalm is bij het verzamelpunt voor de evacués
NOS NieuwsAangepast

Noors cruiseschip in problemen in westerstorm: evacuatie 1300 mensen

Een cruiseschip is voor de westkust van Noorwegen in de problemen geraakt. De motoren van het schip, met aan boord 1300 mensen, zijn uitgevallen. De opvarenden worden met helikopters geëvacueerd. Ook een vrachtschip, vlak in de buurt, is in de problemen; de negen opvarenden moeten eveneens gered worden.

Noorse media melden dat er tien mensen gewond zijn geraakt op het cruiseschip, van wie drie zwaargewond. Het gaat om een 90-jarige vrouw en twee mannen van rond de 70. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Het cruiseschip Sky van rederij Viking zond rond 14.00 uur een noodsignaal uit toen de motoren uitvielen bij een westerstorm van windkracht 9. De wind stuwde het schip naar de kust.

Later kon een van de motoren worden herstart, waarna het anker 2 kilometer van de kust kon worden uitgegooid. Het schip, dat in 2017 werd gebouwd en onder Noorse vlag vaart, ligt in het kustdeel dat Hustadvika heet. Dat is tussen de steden Alesund en Trondheim.

Een vrouw die naar eigen zeggen aan boord is, zegt tegen de NOS dat de sfeer aan boord overwegend rustig is. Alexus Sheppard zegt dat de evacuatie erg traag verloopt en dat de gewonden als eersten het schip mochten verlaten.

Ze twitterde eerder op de dag deze beelden:

Passagier gestrand cruiseschip Noorwegen filmt ravage

Het was de bedoeling dat bij de reddingsactie ook schepen zouden helpen, maar die moesten vanwege de harde wind omkeren. De vijf nu ingezette helikopters kunnen vijftien tot twintig mensen per keer meenemen.

"Dus het gaat heel lang duren voordat iedereen op deze manier van het schip af is", zegt correspondent Rolien Creton. "Daarom proberen ze ondertussen om de motorproblemen op te lossen, zodat de mensen met het cruiseschip zelf naar de kust kunnen worden gebracht."

Cruiseschip in de problemen voor Noorse westkust

Creton zegt dat het noodweer is, met hoge golven. Het is inmiddels donker geworden, wat de reddingsactie bemoeilijkt.

Het is nog niet bekend of onder de passagiers ook Nederlanders zijn. Alarmcentrale Eurocross heeft daarover geen meldingen gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl