Freek de Jonge tijdens zijn interruptie
NOS NieuwsAangepast

Freek de Jonge verstoort Boekenbal met oproep tegen Baudet

Freek de Jonge heeft gisteravond de opening van het Boekenbal verstoord met een oproep tegen Thierry Baudet. Op het moment dat CPNB-directeur Eveline Aendekerk een moment nam om de slachtoffers in Utrecht te herdenken, nam hij vanuit de zaal het woord.

"Terwijl wij ons opmaken voor een heel mooi feest, is er 35 kilometer verderop een stille tocht gaande", zei Aendekerk aan het begin van haar speech. "Mijn gedachten zijn daarom ook bij Utrecht."

"Maar ik hoop ook bij de afgelopen verkiezingen", schreeuwde De Jonge toen de zaal enkele seconden stil was. Het leverde aanvankelijk wat aarzelend applaus en ongemakkelijk gelach op.

Bekijk hier hoe de oproep tot commotie leidde in de zaal:

Freek de Jonge verstoort Boekenbal: statement maken tegen Baudet

Toen Aendekerk probeerde haar toespraak te hervatten, vroeg De Jonge opnieuw om aandacht. "Ik vind dat we aan het begin een statement moeten maken over de toespraak die Thierry Baudet heeft gehouden."

De Jonge verwijst naar de overwinningsspeech van Baudet. Hij stelde daarin dat "onze boreale wereld wordt kapotgemaakt en ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, mensen die kunstsubsidies ontvangen en onze gebouwen ontwerpen en onze bestuurders".

Ultrakritisch

De meningen in de zaal over de interruptie lijken verdeeld. Er is applaus en een enkeling schreeuwt "Ik ben met Freek", maar er wordt ook tot stilte gemaand en gevraagd om aandacht voor Aendekerk. "Het is toch gewoon zo, doe niet zo dom", bijt De Jonge critici nog toe.

De CNPB-directeur hervat haar toespraak met de woorden dat ze als kind al droomde te spreken op het boekenbal. "Dit is tot nu toe precies wat ik me als klein meisje voorstelde van het bal - maar niet helemaal", lacht ze, met applaus tot gevolg. "Een zaal vol ultrakritische luisteraars, die stuk voor stuk vonden dat ze een veel betere speech hadden kunnen schrijven. Die droom is uitgekomen."

Na afloop zei De Jonge dat hij er niet op uit was om de avond te verstoren. "Dit is een heel ernstig thema en ik vond het noodzakelijk dat we aan het begin met elkaar zouden opstaan en een minuutje 'boe' zouden roepen, of even stil zouden zijn. Maar niet dus, heel wonderlijk."

Schrijfster Aafke Romeijn was het niet eens met de cabaretier. Op Twitter noemt ze het "genant in het kwadraat" dat De Jonge "minutenlang door de presentatrice heen heeft staan schreeuwen, terwijl zij stilte vroeg voor de slachtoffers in Utrecht".

Ook vele anderen uiten op sociale media kritiek op de actie. Veel noemen het respectloos, maar dat commentaar wijst De Jonge van de hand. "Wij dienen ons als kunstenaar, als wetenschapper of als journalist tot op het bot te verzetten."

"Ik ben niet degene die respectloos is, er is iemand die denkt een aantal mensen die zich op een onwaarschijnlijke manier hebben ingezet aan de kant te kunnen vegen. Daar zouden wij als intellectuelen bang voor moeten zijn."

In de Nederlandse literatuur gaat het er bij tijd en wijle zeer hardvochtig aan toe en regelmatig zorgen schrijvers voor ophef. Bekijk op NPO Focus de top 10 van grootste literaire rellen in Nederland, samengesteld door Ronald Giphart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl