NOS VoetbalAangepast

Koeman en Van Dijk blijven kritisch: 'Bij vlagen goed, maar ook slordig'

Aanvoerder Van Dijk na zege Oranje: 'Bij vlagen goed gespeeld'

Natuurlijk waren aanvoerder Virgil van Dijk en bondscoach Ronald Koeman dik tevreden met de ruime zege (4-0) op Wit-Rusland bij de start van de EK-kwalificatiecyclus. Beiden waren echter ook kritisch. De slordige fase die Oranje etaleerde na de vroege voorsprong, was vooral Koeman een doorn in het oog.

Hakballetjes

"Ik heb in die fase meer hakballetjes gezien dan in het hele jaar ervoor", zei Koeman, die naar eigen zeggen tijdens de rust in de kleedkamer zijn ongenoegen duidelijk had laten blijken. Van Dijk was eveneens kritisch. "Heel fijn deze start, maar zeker in de eerste helft waren we slordig."

Oranje kwam al snel op 1-0, door een treffer van Memphis Depay in de eerste minuut. "Die vroege treffer was mooi meegenomen", gaf Van Dijk toe. "Bij vlagen speelden we goed, maar in de eerste helft waren we ook zo slordig dat we toch kansen weggaven."

Nonchalant

Koeman zag na de 1-0 dingen gebeuren in het veld die hij liever niet heeft. "Die snelle goal is het ideale scenario, maar speel dan wel zo door", zei hij in de rust tegen zijn spelers. "Bij 2-0 moet je niet denken: dit gaan we makkelijk winnen. Na de 1-0 waren we nonchalant. In de tweede helft waren we gelukkig wat gedisciplineerder."

Koeman roemt Depay: 'Belangrijke pion, bewijst hij nu weer'

Van Dijk vond Oranje in de tweede helft verdedigend beter voor de dag komen. "In de tweede helft deden we het beter, we moeten het alleen iets beter uitspelen."

Oranje had de pech de laatste 20 minuten met tien man verder te moeten. Kenny Tete viel in voor Denzel Dumfries, maar moest zich na zijn eerste balcontact direct met een spierblessure laten vervangen. Dat kon niet omdat Koeman al drie wissels had gebruikt. "Helaas moest Kenny er snel uit, maar met tien man hebben we laten zien dat we verdedigend ook een goede organisatie hebben", zei Van Dijk.

Ongelukkig

Koeman noemde de wissel van Tete ongelukkig. "Maar dat is achteraf. Ik heb geen spijt van de drie wissels. Ik wilde geen risico nemen met Marten de Roon, die al geel had. Quincy Promes kwam voor Ryan Babel, misschien had die wissel later gekund. Toen ik van de dokter hoorde dat Denzel Dumfries liesklachten had, heb ik voor Tete gekozen. Het mooie is dat we met tien man dan ook nog scoren."

Koeman zal voor de geblesseerde Tete in elk geval een rechtsback laten invliegen. "Daryl Janmaat of Hans Hateboer", gaf de bondscoach aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl