Premier May in gesprek met ambtgenoten Rutte en Michel in Brussel AFP

In Brussel vergaderen de regeringsleiders van de EU al uren over de vraag of de brexit moet worden uitgesteld. Ze praten langer dan gepland en mogelijk wordt het nachtwerk.

Het probleem zit vooral in de periode van uitstel. Vooral Frankrijk wil geen uitstel tot eind juni, zoals de Britten willen, maar denken aan begin mei. Ook de Belgen zitten op die lijn. Voorwaarde van de EU-leiders is wel dat het Britse parlement volgende week de deal goedkeurt.

Volgens verschillende bronnen kon premier May tijdens de vergadering niet duidelijk maken waarom ze zo lang uitstel nodig heeft. Bovendien kon ze niet de zekerheid geven dat deze keer het parlement wel de afspraken zal goedkeuren.

Macron

De discussie loopt nu zo hoog op dat een ander onderwerp waar de leiders over zouden praten, namelijk China, voorlopig van de agenda is gehaald.

De grootste tegenstand komt van de Franse president Macron, die bang is dat uitstel automatisch zal leiden tot een no-deal-brexit.

De Belgen hebben zich aangesloten bij de Franse president, omdat zij bang zijn dat uitstel tot eind mei de Belgische verkiezingen zal beïnvloeden. Die worden gelijktijdig gehouden met de Europese verkiezingen.

STER reclame