NOS Voetbal

Depay dirigeert Oranje naar comfortabele zege op Wit-Rusland

Samenvatting: Depay leidt Oranje naar zege op Wit-Rusland

Welgeteld 50 seconden waren er nodig voor de eerste goal van Oranje op de weg naar het EK van 2020. De Wit-Rus Igor Sjitov speelde terug, Memphis Depay doorzag het, onderschepte de bal, omspeelde doelman Andrej Garboenov en tikte met rechts leep binnen.

Het was de snelste Oranjegoal sinds de treffer van Phillip Cocu na 38 seconden tegen Roemenië in maart 2005. Met de vroege goal zette de ploeg van Ronald Koeman gelijk de toon. Het werd uiteindelijk 4-0, dankzij goals van Georginio Wijnaldum, nogmaals Depay en aanvoerder Virgil van Dijk.

Al snel gespeeld

Depay beleeft een mindere periode bij Lyon en had er in Rotterdam duidelijk zin in. Na zijn vroege goal zorgde de spits met een hard schot naast ook voor het volgende gevaar en met een slim hakje gaf hij de assist op het tweede doelpunt van Wijnaldum.

Na 50 seconden al raak: 1-0 tegen Wit-Rusland

Zo was de wedstrijd na 21 minuten al gespeeld en kon bondscoach Ronald Koeman rustig achteroverleunen. De druk was eraf bij Oranje, dat een tempo lager ging spelen en achterin soms wat onoplettend werd. Zo kreeg Wit-Rusland ook wat kansen. Virgil van Dijk keerde een inzet van Joeri Kovalev en Anton Poetsila schoot over.

Veel maakte het allemaal niet uit. Ook in het vervolg was Nederland superieur. Door een overtreding van Michail Sivakov op Wijnaldum kreeg Nederland in de 55ste minuut een strafschop. Geen panenka zoals tegen Frankrijk dit keer. Uitblinker Depay schoot de bal nu hard in de hoek. Hij maakte zijn tweede van de avond en zijn vijftiende interlanddoelpunt.

Toch een tegenvaller

Geen vuiltje meer aan de lucht zo leek het, maar de avond bleef niet zonder tegenslag. Kenny Tete kwam in de 68ste minuut in het veld voor Dumfries en greep 40 seconden later bij een sprintje al naar zijn hamstring. De verdediger van Olympique Lyonnais kon niet verder.

Tete valt in en valt uit in 40 seconden

Koeman had op dat moment al drie keer gewisseld. Davy Pröpper had de plaats ingenomen van Marten de Roon en Quincy Promes was al gekomen voor Ryan Babel, en met chagrijn op het gezicht sommeerde de bondscoach zijn team om het slot van de wedstrijd uit te spelen in een 4-4-1-systeem met Depay als eenzame spits.

Het tiental speelde de wedstrijd moeiteloos uit, had via Depay de score nog kunnen uitbouwen en in de 86ste minuut kopte Virgil van Dijk de 4-0 binnen. Een comfortabele zege voor Oranje op weg naar de echte beproeving zondag tegen Duitsland.

Stand groep C

1. Nederland 1-3 (4-0)
2. Noord-Ierland 1-3 (2-0)
3. Duitsland 0-0 (0-0)
4. Estland 1-0 (0-2)
5. Wit-Rusland 1-0 (0-4)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl