In Irak zijn bij een ongeluk met een veerboot volgens officiële cijfers zeker 83 mensen omgekomen. Het overvolle schip zonk in de rivier de Tigris, nabij de stad Mosul. Volgens de autoriteiten waren er ten minste honderd mensen aan boord van de boot, maar overlevenden spreken van 150 opvarenden, veel meer dan de veerboot mocht vervoeren.

Op de plek van de ramp wordt nog gezocht naar slachtoffers:

Iraakse veerboot gezonken, veel doden

De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen. Reddingswerkers hebben 55 drenkelingen, onder wie negentien kinderen, uit het water kunnen halen. Het was extra druk in de regio vanwege de viering van Koerdisch nieuwjaar en het begin van de lente. De ferry was van Mosul op weg naar een eiland dat veel toeristen trekt.

Op beelden van de ramp is te zien hoe mensen vechten voor hun leven in de snel stromende rivier. Door smeltwater en overvloedige regenval staat de rivier veel hoger dan gewoonlijk.

Negen medewerkers van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veerboten, zijn aangehouden. Voor de eigenaar van het toeristeneiland is een arrestatiebevel uitgevaardigd, laat justitie in Mosul weten.

Speciaal vertegenwoordiger voor de VN in Irak, oud-minister Jeanine Hennis-Plasschaert, betuigde haar meeleven via Twitter:

STER reclame