ANP
NOS NieuwsAangepast

Baudet: arrogantie en stupiditeit afgestraft

Forum voor Democratie-leider Baudet vindt dat met de overwinning van zijn partij bij de verkiezingen de arrogantie en stupiditeit van de zittende bestuurders is afgestraft.

In zijn overwinningsspeech benadrukte hij dat Forum voor Democratie een van de grootste partijen van Nederland is geworden en dat er een veranderingswind in gang is gezet. Volgens hem komt er een eind aan "de economische en politieke capitulatie". "Wij zijn naar het front geroepen, omdat ons land ons nodig heeft", voegde hij eraan toe. Hij sprak verder van duurzaamheidsafgoderij en klimaathekserij.

Baudet leverde scherpe kritiek op diverse aspecten van het beleid van premier Rutte, die hij een economische onbenul noemde. Hij voegde eraan toe dat hij niet met Rutte "in een achterkamertje tot een dealtje wil komen" om dan allerlei maatregelen te steunen waar hij tegen is. Baudet zei verder dat hij nieuwe Tweede Kamerverkiezingen wil.

Bekijk hier de hele speech van Thierry Baudet:

Bekijk hier de volledige toespraak van Thierry Baudet

VVD-leider Rutte zei erop te rekenen dat Nederland goed bestuurbaar zal blijven, ook nu de coalitie de meerderheid in de senaat verliest. "Dat betekent veel koffie drinken om eraan te werken dat we in de Eerste Kamer tot meerderheden komen." Hij wilde daarbij geen voorkeur uitspreken voor samenwerking met een bepaalde partij.

Rutte benadrukte dat de VVD opnieuw de grootste lijkt te zijn gebleven. Volgens hem is de VVD nog de enige echte volkspartij in Nederland, die mensen met een bescheiden en met een hoog inkomen, en ook de stad en het platteland, en hoger en lager opgeleiden met elkaar verbindt. Dat Forum voor Democratie zo gewonnen heeft, komt volgens Rutte door de zorgen van veel mensen of de politiek er voldoende voor hen is.

Mark Rutte reageert op de uitslagen van de exitpolls

Partijleider Klaver van GroenLinks, ook een grote winnaar, sprak van een geweldig resultaat. Hij zei dat hij Rutte aan de beloften zal houden, die de premier vorige week heeft gedaan op het gebied van het klimaat. Volgens Klaver lijkt GroenLinks de sleutel in handen te hebben om het beleid van het kabinet te veranderen. De GroenLinks-voorman vindt dat er sprake was van "klimaatverkiezingen".

Klaver voegde eraan toe dat het kabinet nu de keuze heeft tussen samenwerking met GroenLinks of met Forum voor Democratie. Hij ziet geen aanknopingspunten tussen GroenLinks en Forum.

'Er is geen betere plek dan Utrecht om vanavond de democratie te vieren'

Unieke PVV-geluid

PVV-voorman Wilders is niet ontevreden "Nu een nieuwe partij met een geluid dat lijkt op het onze in een keer naar 10 zetels is gegaan, is ons verlies beperkt", zei Wilders. Hij complimenteerde Baudet met zijn campagne. Wilders benadrukte dat het "unieke PVV-geluid" in de senaat zal blijven klinken. "En zes zetels is niet niks."

'Volgens de exitpoll hebben wij een beperkt verlies gehad'

D66-fractievoorzitter Jetten zei dat zijn partij een stapje terugzet, maar volgens hem is de uitslag toch beter dan een paar maanden geleden nog leek. Hij wees erop dat het politieke landschap nog meer versplinterd is en benadrukte dat een partij die het liefst uit de EU wil, een van de grootste is geworden. Jetten doelde daarmee op Forum. Hij hoopt dat de uitslag bij de Europese verkiezingen anders is.

'Weinigen hadden gedacht dat D66 zo'n goede exitpoll voor de Eerste Kamer zou hebben'

Ook CDA-voorman Buma verwees naar de versplintering. Volgens hem heeft zijn partij de peilingen weer verslagen.

Partijleider Segers van de ChristenUnie, de enige coalitiepartner die lijkt te hebben gewonnen, zei dat de opstelling van zijn partij zich heeft uitbetaald. Volgens hem heeft zijn partij aan de ene kant verantwoordelijkheid genomen en aan de andere kant haar idealen niet opgegeven. Segers riep andere partijen op samen te werken, nu de coalitie geen meerderheid meer heeft in de senaat.

PvdA wint aan vertrouwen

PvdA-leider Asscher zei dat zijn partij in de senaat weliswaar een zetel lijkt te verliezen, maar volgens hem wint de partij aan vertrouwen. Hij benadrukte dat de PvdA heeft gewonnen ten opzichte van de verkiezingen voor Tweede Kamer en gemeenteraden. Asscher zei verder dat het eerlijker verdeeld moet worden in Nederland, dat zijn partij goede plannen zal steunen en tegen slechte plannen zal stemmen.

Partijleider Thieme van de Partij voor de Dieren is blij dat haar groepering in het "politieke slagveld" toch een zetel in de Eerste Kamer lijkt te hebben gewonnen. Volgens haar blijft de Partij voor de Dieren gestaag groeien. Ze zei dat de andere partijen niet om haar heen kunnen en dat ze openstaat voor overleg.

Thiemes 50Plus-collega Krol is "dolgelukkig". Hij vindt het niet erg dat 50Plus niet enorm vooruit gaat. Volgens hem is een gestage groei beter.

Niet de verkiezingen van de SP

SP-leider Marijnissen erkende dat het niet "de verkiezingen van de SP" zijn geworden. Ze had wel ingecalculeerd dat het lastig zou worden; ze benadrukte dat de Statenverkiezingen van vier jaar geleden het op een na beste resultaat in de geschiedenis van de SP opleverden. Volgens Marijnissen is er geen eenduidige verklaring voor het verlies. Ook zij verwees naar de versplintering en naar de opkomst van "protestpartijen".

SGP-leider Van der Staaij denkt dat het "weer een spannend verhaal" in de senaat zal worden. Premier Rutte zal weer met andere partijen moeten samenwerken, maar dat heeft hij al eerder gedaan, benadrukte de SGP-leider. Hij voegde eraan toe dat de SGP goede plannen zal blijven steunen.

De lijsttrekker van Denk in de Eerste Kamer, Öztürk, onderstreepte dat zijn partij nu nog niet in de senaat zit en daar wel in komt. Volgens hem kan dat voor een tegengeluid zorgen tegen partijen als Forum en PVV, die volgens hem xenofobe ideeën hebben.

'Wij houden nog hoop'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl