Max Hauke werd op heterdaad betrapt tijdens de WK noordse nummers NOS / NRK

Minstens 21 atleten uit 8 Europese landen zijn betrokken bij de bloeddopingzaak rond sportarts Mark Schmidt uit Erfurt. Dat heeft de openbaar aanklager woensdag tijdens een persconferentie in München over de zaak bekendgemaakt. De atleten zijn afkomstig uit vijf verschillende sporten, waarvan drie wintersporten.

Sportarts Schmidt wordt gezien als de spil in een wereldwijd opererend netwerk dat in ieder geval sinds eind 2011 atleten faciliteerde bij het toedienen van bloeddoping. Hij zou per seizoen tussen de 4.000 en 12.000 euro per atleet hebben verdiend en in totaal een "uit drie cijfers" bestaand aantal behandelingen hebben uitgevoerd.

De bloedtransfusies werden uitgevoerd over de hele wereld. De aanklager noemde onder meer Duitsland en Finland, maar ook Hawaii en Zuid-Korea, waar vorig jaar de Winterspelen waren.

40 bloedzakken en op heterdaad

Eind februari werden tijdens een inval bij Schmidt zo'n veertig bloedzakken gevonden. Ook werd daarbij apparatuur voor het preparen van bloedzakken en het uitvoeren van transfusies in beslag genomen.

Diezelfde dag waren er ook invallen in het Oostenrijkse Seefeld, waar op dat moment de wereldkampioenschappen noordse nummers (langlaufen, schansspringen en combinatie) bezig waren. De Oostenrijke politie arresteerde daarbij vijf langlaufers, onder wie de Oostenrijker Max Hauke, die op heterdaad werd betrapt tijdens het toedienen van een bloedtransfusie.

Een van de andere klanten van Schmidt is waarschijnlijk wielrenner Georg Preidler, die één van de knechten was van Tom Dumoulin toen die in 2017 de Giro d'Italia won. De Oostenrijker gaf begin maart toe bloeddoping te hebben gebruikt. Hij zegt tijdens zijn periode bij de ploeg van Dumoulin schoon te zijn geweest.

STER reclame