AFP
NOS Voetbal

Promes komt bij Oranje niet meer binnen als 'koning van Moskou'

Onder de bondscoaches Danny Blind, Fred Grim en Dick Advocaat was Quincy Promes een vaste waarde in het Nederlands elftal, maar sinds Ronald Koeman bij Oranje de scepter zwaait, is de 27-jarige vleugelaanvaller geen basisspeler meer.

Van de tien duels onder Koeman verscheen Promes slechts in de helft van de gevallen aan de aftrap. En minstens zo opvallend: Nederland won niet één van die vijf wedstrijden.

Ander systeem

Promes weet zelf als geen ander dat zijn status is veranderd. "Een paar jaar geleden was ik nog de 'koning van Moskou', nu ben ik een 'backje' in Sevilla", zegt hij met een vette knipoog. Maar, er zit ook een kern van waarheid in.

Bij Spartak Moskou reeg Promes de doelpunten en assists aaneen, maar na zijn transfer naar Sevilla moest hij knokken voor speelminuten. En nu hij die in Spanje krijgt, is dat vaak als vleugelverdediger in een systeem met vijf verdedigers. "Dan speel ik als wingback, zoals je dat dan noemt."

ANP
Quincy Promes viert zijn goal tegen Slowakije in mei 2018

Dat was Koeman ook opgevallen. "Nieuwe positie?" appte hij begin dit jaar naar Promes, die dat graag uitlegt als een teken dat de bondscoach hem volgt. Al heeft Koeman hem ook verteld dat het op de langere termijn nadelig kan zijn dat hij op een positie speelt die in Oranje niet bestaat.

Promes: "Het Nederlands elftal speelt een heel ander systeem dan Sevilla. Daar moet ik mee dealen. En de bondscoach zal heus niet vergeten zijn dat ik ook nog scorend vermogen heb."

Bovendien kunnen de kaarten in Zuid-Spanje al heel snel anders komen te liggen voor Promes. Sevilla-trainer Pablo Machín werd eind vorige week ontslagen na de uitschakeling in de Europa League en diens tijdelijke opvolger Joaquin Caparrós koos in zijn eerste duel voor een 4-4-2-systeem, met Promes als aanvallende linkermiddenvelder.

Het valt nog te bezien of de voetballer die rol eenmalig heeft mogen vervullen of dat het duidt op een structurele verandering, maar Promes is hoe dan ook vastbesloten om zijn kans te grijpen. "Als ik lekkere wedstrijden speel, dan blijf ik daar wel staan. Dat is een uitdaging en ik ben mentaal sterk genoeg om het te halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl