Skip Jaap van Dorp in actie ANP

'Curlingbond zoekt nieuwe toppers, dik Canadees accent geen bezwaar'. Dat was de strekking van de video die, ingesproken door technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF, begin deze maand online werd gezet.

Nog geen drie weken later is Jules Broex, voorzitter van de curlingbond, aangenaam verrast door het aantal aanmeldingen. Zo'n veertig Canadezen met ook een Nederlands paspoort toonden interesse.

En dat kan veel uitmaken, want ondanks de stijgende populariteit van curlingclinics in ons land en de aanwezigheid van curlende BN'ers op de beeldbuis, telt de de Nederlandse Curling Bond nog altijd maar 150 leden. In Canada is de sport vele malen groter.

Curlingploeg kijkt uit naar het WK. En de bond ook.

Adresboekje

"De oproep is gedaan om een aantal topsportdisciplines te vergroten", legt Broex uit. "We hebben alleen een herenteam. Nu zijn we ook op zoek naar het ontwikkelen van een damesteam en een gemengd team, allebei olympische onderdelen."

De eerste kennismakingen met de potentiële Oranje-curlers kunnen al snel ingepland worden. Volgende week doen de Nederlandse mannen mee aan het WK. En dat is, hoe handig, dit jaar in Canada.

De ploeg van skip Jaap van Dorp eindigde vorig jaar bij de wereldtitelstrijd als tiende en hoopt nu op een beter resultaat. Er zal wellicht nog geen geen medaille mee teruggaan naar Nederland, maar een adresboekje vol contacten is voor de toekomst van de curlingsport in Nederland waarschijnlijk nog van veel grotere waarde.

Hendriks zoekt Canadees curlingtalent

STER reclame