Energielabel
NOS Nieuws

Energielabels vaak onjuist, online winkels vaak helemaal geen label

Bij ruim een op de vijf huishoudelijke apparaten klopt het energielabel niet. Vooral koelkasten en diepvriezers zijn vaak minder zuinig dan aangegeven. En bij webwinkels is een label meestal afwezig, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Een energielabel is wettelijk verplicht en laat zien hoeveel energie een apparaat verbruikt. De klant kan daar dan bij een aankoop rekening mee houden. Tegelijk zet het fabrikanten aan tot het maken van energiezuinige producten.

Energielabel

Gemiddeld heeft 76 procent van de producten een energielabel, maar bij online winkels is dat slechts 27 procent. De NVWA denkt dat dit komt doordat internetwinkels niet bekend zijn met de regels, die een paar jaar geleden zijn veranderd.

De NVWA heeft de tekortkomingen aan de geïnspecteerde bedrijven doorgegeven. Als bij een organisatie meer dan 10 procent van de apparaten een fout of geen label heeft, krijgt die een waarschuwing.

De NVWA wil dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de wet aanpast, waardoor de dienst strenger kan optreden. Het ministerie is daarmee bezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl