Premier Rutte en minister Grapperhaus tijdens de persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Rutte: vlaggen op overheidsgebouwen vandaag halfstok

Vandaag hangen de vlaggen op alle overheidsgebouwen halfstok. Premier Rutte heeft een vlaginstructie afgegeven in verband met het schietincident in Utrecht. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. "Heel Nederland leeft intens mee."

Op een persconferentie zei de premier dat er nog veel vragen en geruchten zijn, vooral over het motief van de dader. Politie en justitie houden nog steeds rekening met een terroristisch motief, maar er kan ook een andere aanleiding zijn. Rutte zei ook dat drie van de vijf gewonden nog steeds in kritieke toestand zijn.

'Niet kleiner maken dan het is'

Hij blijft de gebeurtenissen zien als een aanslag, ook al zijn er aanwijzingen dat het motief in de persoonlijke sfeer ligt. "Er zijn drie mensen overleden, er vechten drie mensen voor hun leven, er zijn gewonden. De impact is groot."

Premier Rutte legt uit waarom gesproken wordt van een aanslag.

Rutte: het was in alle opzichten een aanslag met drie doden en drie zwaargewonden

Minister Grapperhaus bevestigde op de persconferentie dat de inmiddels aangehouden verdachte bekend was bij justitie, maar ging daar verder niet op in.

Over de voortzetting van de verkiezingscampagne wordt vandaag een besluit genomen. Premier Rutte wilde er gisteren niets over zeggen. "Ik sta hier nu even niet als VVD'er." Wel zei hij dat de Statenverkiezingen, aanstaande woensdag, gewoon doorgaan.

Herdenking in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is een herdenking om 14.00 uur, bij het begin van de vergadering. De herdenking is voor de slachtoffers in Utrecht en in het Nieuw-Zeelandse Christchurch en premier Rutte zal daar bij zijn. PVV-leider Wilders wil vandaag een debat over de aanslag in Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl