Laaggeletterden hebben vaak moeite om recepten van huisartsen te begrijpen
NOS Nieuws

Kabinet trekt geld uit voor cursussen lezen en schrijven

Handleidingen, brieven van de gemeente, recepten van de dokter. Tussen de miljoen en anderhalf miljoen mensen in ons land hebben zo veel moeite met lezen van dit soort documenten dat ze er niet goed uitkomen. Dat beperkt hen in hun zelfstandigheid en daarom trekt het kabinet in totaal 35 miljoen uit voor extra cursussen.

Het gaat om mensen die wel Nederlands spreken, maar om welke reden dan ook niet goed hebben leren lezen en schrijven. Ze zaten wel op school maar kwamen niet goed mee met Nederlands. Daardoor is ook de omgang met computers en beeldschermen vaak moeizaam, met alle gevolgen van dien. Minister Van Engelshoven: "Zonder taal wordt het erg moeilijk om mee te komen in de samenleving."

Het kabinet wil verder afspraken maken met het bedrijfsleven om taalontwikkeling ook op de werkvloer actief bij te houden. In de gezamenlijke brief van de ministers Van Engelshoven en De Jonge, en de staatssecretarissen Van Ark en Knops schrijft het kabinet dat er ook flink wordt ingezet op het leren omgaan met websites en elektronische hulpmiddelen.

Staatssecretaris Knops: "We gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Digitale vaardigheden vergroten de kansen van mensen in hun dagelijks leven. Of het nu gaat om het vinden van een baan, contact met vrienden en familie of communicatie met de overheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl