Bernal slaat aanval Quintana af, Izagirre wint laatste rit Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Egan Bernal heeft de 77ste editie van Parijs-Nice gewonnen. In de laatste rit - slechts honderd kilometer lang, maar wel met vier hellingen van de tweede en twee van de eerste categorie - sloeg de Colombiaan een aanval van Nairo Quintana af.

Quintana, de nummer drie van het klassement, begon aan de slotetappe met 46 seconden achterstand op zijn landgenoot. Hij ging op 48 kilometer van de meet - en met nog drie cols te gaan - in de aanval met onder anderen ploeggenoot Marc Soler (de winnaar van vorig jaar), een Astana-trio en Wilco Kelderman.

Het peloton, waarin Bernals Skyteam voluit ging, keek lang tegen een verschil van zo'n vijftig seconden aan en dat zou genoeg zijn voor Quintana.

Ion Izagirre NOS

Om nog maar eens te bevestigen dat zijn aanval op het geel serieus was, pakte Quintana ook nog drie seconden bonificatie bij een tussensprint.

Aan de voet van de laatste klim, de Col des Quatre Chemins (tweede categorie), reed Ion Izagirre weg uit de kopgroep en hij ging op jacht naar de ritzege. Hij kwam met een voorsprong van twintig seconden aan op de top, met nog negen kilometer koers te gaan.

Helpers kwijtgeraakt

De groep met Bernal, die inmiddels enkele helpers was kwijtgeraakt, volgde op vijftig seconden. Quintana wist toen al dat hij naast de eindzege zou grijpen.

Izagirre pakte de etappezege en op negentien seconden won Oliver Naesen de sprint van de achtervolgers. Bernal en co (+0.26) zaten er vlak achter. Wilco Kelderman finishte als derde.

In het algemeen klassement werd Quintana tweede en de Pool Michal Kwiatkowski derde.

Uitslag achtste etappe Parijs-Nice

STER reclame