Australische premier wil vervolging senator na slaan eigooier
De gewelddadige reactie van een Australische politicus die gisteren werd bekogeld met een ei, krijgt mogelijk een staartje. Een 17-jarige jongen brak tijdens een tv-interview met senator Fraser Anning een ei op diens achterhoofd, waarop de politicus reageerde met een paar klappen voor hij werd weggetrokken.
Omstanders werkten de tiener meteen naar de grond:
Naar eigen zeggen volgde de actie van de 17-jarige William Connolly op uitspraken van Anning op Twitter. Na de terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland suggereerde de nationalistische politicus dat de moordpartij op de moslims in Christchurch het gevolg was van het migratiebeleid. De senator kreeg daarop veel kritiek.
Na de felle reactie van Anning op het ei van Connolly regende het opnieuw verontwaardigde reacties op sociale media. Mensen vonden dat de man moest worden vervolgd en betuigden openlijk hun steun aan de jongen, die meteen de geuzennaam egg boy kreeg.
Ook de Australische premier laat nu weten dat hij vindt dat de politicus moet worden bestraft voor het slaan van de tiener. "Senator Anning moet keihard worden aangepakt met alles wat volgens de wet mogelijk is."
De politie is een onderzoek gestart naar het ei-incident en kijkt daarbij zowel naar de aanval van de jongen als de klappen die Anning uitdeelt. Senator Anning heeft nog niet gereageerd op het incident.
Harde les
De 17-jarige William Connolly heeft er in een dag honderdduizenden volgers bij op Instagram. In een korte reactie zegt hij tegen een andere twitteraar: "Gooi geen ei op politici. Je wordt neergehaald door 30 aso's. Daar ben ik op een harde manier achtergekomen, fuck."
Een crowdfunding-actie om 1250 euro voor de juridische kosten voor de tiener op te halen heeft meer dan 18.000 euro opgeleverd. Naast de aankoop van extra eieren, gaat het meeste geld naar de slachtoffers van de aanslag in Christchurch, zeggen de organisatoren. En een petitie om senator Anning uit het parlement te verwijderen, is meer dan een miljoen keer ondertekend. Daarmee is het in een klap de meest gesteunde Australische petitie ooit.
Op internet werd Connolly als een held ontvangen en zoals zo vaak gaan creatieve internetters met het verhaal aan de haal: