Verstappen en Bottas vieren hun podiumplekken EPA

Wat hem in 2018 niet lukte, daar slaagde Valtteri Bottas zondag in de eerste race van het nieuwe Formule 1-seizoen wel in: winnen. De Fin was in Melbourne oppermachtig in de Grand Prix van Australië. Hij troefde zijn teamgenoot Lewis Hamilton af. Max Verstappen reed een voortreffelijke race en eindigde voor het eerst in Australië op het podium: derde.

Bottas maakte zondag een ijzersterke indruk. Bij de start was hij beter weg dan Lewis Hamilton, die voor de zesde keer op rij en de 84ste keer in totaal van pole vertrok. De wereldkampioen reed daarna de hele race in de achtervolging.

Verstappen vertrok als vierde, behield die positie ondanks aandringen van Ferrari-coureur Charles Leclerc bij de start en reed vervolgens een uitgekiende wedstrijd. Verstappen had met Red Bull weer een perfecte bandenstrategie ontwikkeld. De Nederlander wisselde laat van banden en ging daarna op zoek naar Sebastian Vettel die op de derde plek reed.

Op jacht naar podium

De Duitser, afgelopen twee jaar winnaar in Melbourne, kon in het tweede deel van de race een aanval van Verstappen in eerste instantie nog afslaan. Bij de tweede poging had de 21-jarige Nederlander wel succes en ging hij de coureur van Ferrari voorbij.

Verstappen ging vervolgens op jacht naar Lewis Hamilton, die op grote achterstand van teamgenoot Bottas reed. De Nederlander kwam wel in de buurt van de Brit, maar er uiteindelijk niet voorbij.

Max Verstappen in duel met Sebastian Vettel EPA

Verstappen nam, met de nieuwe Honda-motor, genoegen met de podiumplaats. "De tijd zal het leren of we kunnen vechten om de zege. Het is in elk geval prettig geen klachten te hebben over het vermogen en de topsnelheid", keek de Red Bull-coureur terug op de race.

Extra WK-punt

Verstappen gebruikte de laatste rondjes om nog een gooi te doen naar het extra WK-punt voor de snelste ronde. In eerste instantie slaagde hij, maar dat liet Bottas niet gebeuren. De Fin zette nog een keer aan en greep ook die prijs. Hij leidt in de WK-stand met 26 punten.

Voor Ferrari verliep de openingsrace teleurstellend. Sebastian Vettel finishte als vierde, Charles Leclerc als vijfde. "Het is duidelijk dat je na de wintertests geen conclusies kunt trekken over waar iedereen op dat moment staat", kijkt Verstappen nog even terug op de testweken in Barcelona, waar Ferrari een hele goede indruk achterliet.

Uitslag Grand Prix van Australië

STER reclame