NOS NieuwsAangepast

Ook na je dood verder op Hyves

Wat gebeurt er na je dood met je online-identiteit? Veel mensen zijn lid van sociale netwerksites zoals Hyves en Facebook. Na iemands overlijden kan dat pijnlijke situaties opleveren. Vrienden krijgen bijvoorbeeld nog steeds verjaardagsherinneringen.

Bij het grootste sociale netwerk van Nederland, Hyves, kunnen nabestaanden vanaf vandaag het profiel van overleden Hyvers omzetten in een 'in memorium-status'. Het profiel blijft dan bestaan, maar notificaties over verjaardagen worden uitgeschakeld. Het wordt dan een soort digitale gedenksteen.

Felicitaties

De vader van Isabelle Quakernaat is de eerste die een profiel in de 'in memorium-status' liet plaatsen. Zijn dochter overleed bijna drie jaar geleden. Hij bleef verjaardagsnotificaties van haar ontvangen. "Je kreeg dan ook reacties bij haar profiel van mensen die van niets wisten en haar feliciteerden", vertelt Jack Quackernaat. "Ik heb er wel even over na moeten denken om haar profiel deze status te geven. Haar leeftijd verandert dan niet meer op de site. Maar ik denk dat de tijd daar toch rijp voor is.

Overlijdensakte

Bij Hyves kunnen nabestaanden het beheer van een profiel overnemen als ze kunnen aantonen dat ze familie zijn van de Hyver en een overlijdensakte kunnen laten zien. Maandelijks krijgt de site inmiddels tweehonderd overlijdensaktes binnen. Als een profiel de 'in memorium-status' heeft gekregen, kunnen er nog steeds berichten op de site worden geplaatst. Nieuwe vriendverzoeken zijn niet meer mogelijk, omdat de overledene die niet meer kan accepteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl