2006: Novak Djokovic wint het ATP-toernooi van Amersfoort Getty Images

Het Dutch Open in Amersfoort keert terug op de ATP-kalender. Het toernooi maakt deel uit van de challenger-tour, het één na hoogste niveau van de ATP, en wordt van 15 tot en met 21 juli op de banen van ALTA gespeeld.

Eerder deze week werd bekend dat het challengertoernooi van Scheveningen van de kalender verdwijnt. De organisatie kan niet voldoen aan de vernieuwde eisen van de ATP. Ook het toernooi in Hilversum, het Melkhuisje, is voor dit jaar verdwenen.

Het Dutch Open werd als ATP-toernooi tussen 1957 en 2008 51 keer gehouden. De laatste zeven keer was dat in Amersfoort. Onder anderen Martin Verkerk, Marcelo Rios, Miloslav Mecir, Thomas Muster, Guillermo Vilas, Tom Okker en Rod Laver wonnen het toernooi.

Novak Djokovic veroverde in 2006 in Amersfoort de eerste ATP-titel van zijn carrière door in de finale Nicolás Massú te verslaan.

Doorgroeien en vrouwentoernooi?

In Amersfoort werd jarenlang een ATP-toernooi gespeeld, maar in 2008 vond de laatste editie plaats. "Een ATP-toernooi op gravel in Nederland, dat was fantastisch. En dat spookt zéker weer door mijn hoofd", aldus toernooidirecteur Tom Nijssen.

"Maar eerst willen we de komende editie goed neerzetten. Daarna kijken we verder. Ook of we wellicht een vrouwentoernooi kunnen gaan organiseren van dezelfde grootte."

2004: Raemon Sluiter in Amersfoort ANP

Aanvankelijk was Amersfoort van plan om in 2020 pas terug te keren, maar omdat de challenger van Scheveningen dit jaar niet plaatsvindt werd tennisvereniging ALTA gevraagd een jaar eerder te starten.

"We zijn er meteen op ingegaan, want het is een ideale week, middenin de zomer. De licentie is betaald en er komt nog iemand om het park goed te keuren. Dat is een kwestie van een formaliteit", aldus Nijssen.

STER reclame