Amsterdammers schrikken van laag overvliegende Boeing met F-16's

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Verbazing in Amsterdam over een KLM-toestel met vier F16's boven de stad

Een laag overvliegende Boeing 777-300 van KLM, ge√ęscorteerd door vier F-16's heeft veel Amsterdammers vanmiddag schrik aangejaagd. Ze schreven over hartverzakkingen en vroegen zich af of er niks ernstigs aan de hand was.

Het bleek voor de viering van 100 jaar luchtvaart in Nederland te zijn. "Voelt toch een beetje als dat feestje van de buren waar je pas kennis van neemt op het moment dat je aan de deur klopt om te vragen wat er aan de hand is. Je voelt je niet uitgenodigd en hebt wel de sores", twitterde iemand.

sander vermeer
@sander_vermeer
Joe? Gaat alles goed? Iemand? #klm #f16 #escort
2 maanden geleden

De vlucht was bedoeld als verrassing voor de genodigden van de viering in het Eye Filmmuseum, waar de koning een herdenkingsmunt sloeg, zegt een KLM-woordvoerder. "Het is heel vervelend dat mensen ervan zijn geschrokken."

Voor een antwoord op de vraag waarom het niet van tevoren werd aangekondigd, verwijst ze naar de politie en gemeente. "Wij zijn slechts een luchtvaartmaatschappij die over ging vliegen. Zij gaan over de openbare orde."

Een gemeentewoordvoerder zegt echter dat de keuze om het niet van tevoren bekend te maken, door de organisatie is gemaakt.

Op de vraag of het een geslaagde actie was, zegt de KLM-woordvoerder dat ze daar "niet op vooruit wil lopen". "We hebben ook veel positieve reacties gekregen. Het was een onderdeel van de viering in z'n algemeenheid." De luchtvaartmaatschappij vierde de 100 jaar samen met GKN Fokker en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Goed contact

De luchtmacht werkte aan de show mee omdat het met alle drie de organisatoren "al jarenlang goed samenwerken en goed contact onderhouden", zegt een woordvoerder. Zo heeft NLR veel onderzoek voor de luchtmacht gedaan en bouwde Fokker mee aan de F-16's.

STER Reclame