NOS NieuwsAangepast

Scholieren lopen tweede mars voor het klimaat in Amsterdam

In Amsterdam waren vanmiddag duizenden scholieren op de been om te demonstreren voor een beter klimaatbeleid. Ze liepen in een mars van de Dam naar het Museumplein. Daar trad tot slot De Jeugd van Tegenwoordig op.

Volgens de politie waren er 5000 tot 6000 mensen aanwezig.

De scholieren roepen leuzen als 'CO2, weg ermee!':

Duizenden jongeren lopen door Amsterdam voor klimaat

De opkomst was lager dan bij de eerste mars, in Den Haag in februari. Toen meldde de politie dat naar schatting zeker 10.000 scholieren aanwezig waren. Deelnemers klaagden dat de treinen naar Den Haag te vol zaten.

Gisteren werden de klimaatplannen van het kabinet doorgerekend en de belangrijkste conclusie was dat het moeilijk zou worden om daarmee de doelstellingen voor het beperken van CO2 te behalen. 's Middags kwam het kabinet met wijzigingen, waarbij het onder meer een CO2-belasting voor bedrijven aankondigde.

'Nu actie ondernemen'

De scholieren zijn er niet gerust op dat de plannen goed zullen uitpakken. "Het is belangrijk dat we een goede toekomst hebben, dat de aarde niet warmer wordt", zegt een scholiere met een bord Make Earth Cool Again erop. Een andere scholiere wijst erop dat premier Rutte niet heeft gezegd hoe hoog de CO2-heffing wordt. "Het is belangrijk dat het genoeg wordt, daarvoor protesteren we."

Haar vriendin vult aan: "Niemand is er nu goed mee bezig. Op een gegeven moment kijken we terug en zien we dat we te weinig deden. Daarom moeten we nu actie ondernemen, het ligt nu in onze handen."

Veel leerlingen zeggen dat ze van hun school toestemming hebben gekregen om naar de demonstratie te gaan. Sommigen moeten een betoog of motivatiebrief schrijven, anderen moeten een foto vanaf de Dam maken als bewijs dat ze erbij waren.

De scholieren hebben aangekondigd op 24 mei, tijdens een Europese actiedag, opnieuw een mars te lopen. In België verplichten sommige scholen hun leerlingen om mee te lopen met de klimaatmars morgen. Het geldt dan als buitenschoolse activiteit.

 • NOS
  Aan het eind van de mars trad De Jeugd van Tegenwoordig op
 • NOS
 • NOS
 • Martijn van der Zande / NOS
  Leerlingen voorafgaand aan het protest
 • Kysia Hekster
  Scholieren voorafgaand aan de mars
 • Martijn van der Zande / NOS
  Leerlingen voorafgaand aan het protest

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl