Charlie Whiting tijdens een persconferentie in 2017 AFP

Formule 1-wedstrijdleider Charlie Whiting is aan de vooravond van het nieuwe seizoen op 66-jarige leeftijd overleden. De internationale autosportfederatie FIA laat weten dat de Brit in Melbourne, waar zondag de eerste race plaatsvindt, plotseling is overleden aan een longembolie.

De Brit Whiting begon zijn carrière in 1977 voor Hesketh Racing, een Brits raceteam dat van 1973 tot en met 1978 deelnam aan de Formule 1. In de jaren 80 werkte hij samen met de latere F1-baas Bernie Ecclestone voor het team Brabham.

In 1988 begon Whiting bij FIA waar hij sinds 1997 wedstrijdleider is. In die rol is hij verantwoordelijk voor de races en is hij het aanspreekpunt voor coureurs.

FIA-voorzitter Jean Todt reageert verdrietig op de dood van Whiting. "Ik ken Charlie Whiting al vele jaren en hij is een geweldige racedirecteur geweest. Een centrale en onnavolgbare figuur in de Formule 1 die de ethiek en de geest van deze fantastische sport belichaamde."

Michael Masi is door de FIA aangewezen als wedstrijdleider bij de Grand Prix van Australië. Hij was eerder de wedstrijdleider van de Australische Supercars Series.

STER reclame