De geblesseerde Frankie de Jong omhelst Daley Blind, met op de voorgrond Noa Lang

Ajax vermaakt niet en komt met de schrik vrij tegen PEC

Ajax heeft zonder het publiek te vermaken een benauwde overwinning geboekt op PEC Zwolle. Daley Blind maakte in de Johan Cruijff Arena vijf minuten voor tijd het winnende doelpunt: 2-1.

Bij de thuisploeg ontbrak zowel Hakim Ziyech (kuitblessure) als Frenkie de Jong (lies) en dat tweetal werd duidelijk gemist. Ajax hanteerde een laag tempo, had moeite om door de defensie van PEC heen te voetballen en creëerde weinig kansen.

Tadic

In de 32ste minuut zette Tadic Ajax toch op voorsprong. Op aangeven van Zakaria Labyad, die een basisplaats had, tikte de Serviër bij de tweede paal beheerst binnen.

Voor Tadic was het al zijn 29ste doelpunt van het seizoen (tegenover vijftien assists). Hij is de eerste Ajacied die in zes opeenvolgende thuisduels in de eredivisie scoort sinds Klaas-Jan Huntelaar in april 2008.

Dusan Tadic

Niet opgevoerd

In de tweede helft werd de score niet opgevoerd en de 1-1 van PEC hing in de lucht. Trainer Erik ten Hag greep in en bracht Klaas-Jan Huntelaar en Joel Veltman in. Door de invalbeurt van laatstgenoemde schoof Noussair Mazroaui door naar het middenveld.

De schrik in de Arena was groot toen Vito van Crooij, met nog maar tien minuten op de klok, na een schitterende aanval de gelijkmaker voor zijn rekening nam.

Donny van de Beek baalt

Noa Lang

Ten Hag bracht Noa Lang, debutant in de competitie, als vervanger Lasse Schöne en uitgerekend Lang gaf de voorzet waaruit Blind met zijn hoofd bij de tweede paal zorgde voor de bevrijdende 2-1.

In de laatste minuut moest doelpuntenmaker Van Crooij het veld verlaten met zijn tweede gele kaart. Bij PEC moest doelman Mickey van der Hart, opgeleid door Ajax, al na een kwartier naar de kant met een vingerblessure. Hij werd vervangen door Diederik Boer, die eveneens een Ajax-verleden heeft.

Mickey van der Hart moet van het veld met een vingerblessure

Inhaalduel

Het duel tussen Ajax en PEC stond aanvankelijk op zaterdag 2 maart gepland. Om Ajax meer rust te gunnen in aanloop naar de return in de achtste finales van de Champions League werd het duel verplaatst.

Dat gebeurde tot ongenoegen van PEC Zwolle, dat de verplaatsing zonder succes aanvocht.

Twee punten

Door de overwinning verkleinde Ajax het gat met PSV tot twee punten. Het doelsaldo van de Amsterdammers (88-21) is iets beter dan dat van de Eindhovenaren (78-16).

Er zijn nog negen duels te gaan in de eredivisie. Op 31 maart staat in de Arena het duel Ajax-PSV op het programma.