1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Haagse tevredenheid over 'uitgestoken hand' kabinet, PVV gelooft Rutte niet

In de Tweede Kamer is, ook bij enkele oppositiepartijen, waardering voor de snelle aanpassing van de klimaatplannen door het kabinet. Dat wil de energiebelasting voor burgers verlagen en bedrijven een heffing opleggen voor te veel uitstoot van het broeikasgas CO2.

Linkse partijen als PvdA, GroenLinks en de SP vragen al enige tijd om een CO2-heffing voor bedrijven, maar tot nu toe had het kabinet dit afgehouden. PvdA-leider Asscher is dan ook blij dat "het kabinet tot inkeer is gekomen". "Wij willen een groener en een eerlijker klimaatbeleid", aldus Asscher.

Gevulde hand

GroenLinks-leider Klaver ziet in deze toegezegde belasting voor de industrie een "uitgestoken hand" van het kabinet. "Dit is voor het eerst een gevulde hand", zei Klaver in een aparte persconferentie. "Als ik Rutte de klimaatplannen van GroenLinks hoor voorlezen, ga ik toch niet zitten simmen."

  • Jetten: we geven een goed signaal
  • Dijkhoff: er is geluisterd naar zorgen om betaalbaarheid
  • Asscher: blij dat kabinet tot inkeer komt
  • Wilders: ik geloof er niets van
  • Klaver: dit is winst voor GroenLinks
  • Rutte: lasten burgers compenseren, lasten bedrijven omhoog

De ommezwaai van het kabinet, zo snel na de minder rooskleurige berekeningen van de twee rekenmeesters, kwam als een grote verrassing, zegt NOS-verslaggever Ron Fresen. "Het komt omdat de planbureaus het kabinet een behoorlijk draai om de oren hadden gegeven".

Steun

Rutte hoopt met de aanpassingen op meer begrip en steun voor de plannen en ook de coalitiepartijen zeggen dat nadrukkelijk. "Het is een belangrijke richting die het kabinet is ingeslagen", zegt D66-fractievoorzitter Jetten. "We zijn er bijna. Ik hoop op brede steun."

Segers van de ChristenUnie noemt de aanpassingen "rechtvaardiger" en hoopt dat partijen links en rechts aansluiten. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff is blij dat het kabinet iets heeft gedaan met zijn zorg dat de klimaatplannen te veel pijn doen in de portemonnee van de burgers. Ook CDA-leider Buma noemt het "heel belangrijk dat het voor burgers betaalbaar wordt."

De kans op politieke steun is nu wel veel groter geworden, zegt Fresen. "Altijd met een slag om de arm, maar de kans op voldoende steun is vandaag echt toegenomen. De angels lijken er wel uit nu."

Vrij schieten

Fresen benadrukt dat de draai van het kabinet te maken heeft met de verkiezingen van volgende week voor de Provinciale Staten. "Als je niks had gedaan aan de oneerlijke verdeling van de kosten, had de oppositie vrij kunnen schieten op de regeringspartijen", zegt Fresen. "Dat wapen zijn ze nu kwijt."

PVV-leider Wilders heeft geen goed woord over voor de nieuwe klimaatvoorstellen. "Geloof ze niet. De energierekening wordt niet lager. Deze politici zijn gewoon in paniek." De SP zegt: "Eerst zien, dan geloven."

Ook Thierry Baudet van Forum voor Democratie vindt de maatregelen niets. Hij zegt dat de cijfers te optimistisch zijn als het gaat om de lasten voor de burger en spreekt van "koopkrachtkillers".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl