Minder zelfdodingen op het spoor

Aangepast
Bord langs het spoor dat naar hulp verwijst ProRail

Het aantal zelfdodingen op het spoor is vorig jaar afgenomen van 215 naar 194, de sterkste daling in de afgelopen tien jaar, meldt spoorbeheerder ProRail.

Om zelfdodingen op het spoor te voorkomen, werken ProRail en de NS nauw samen met andere vervoerders en de Stichting Zelfmoordpreventie. Zo staan langs het spoor borden die mensen vragen hulp te zoeken en de Stichting Zelfmoordpreventie te bellen. Volgens ProRail is door die aanpak het aantal zelfdodingen gedaald.

De maatregelen die ProRail in 2012 nam op 25 risicolocaties bleken effectief, waarna het kabinet geld beschikbaar stelde om ook elders preventieve maatregelen te nemen.

ProRail noemt het belangrijk om terughoudend te berichten over suïcides op het spoor, om kopieergedrag te voorkomen. Onderzoek heeft volgens de spoorbeheerder aangetoond dat die terughoudendheid werkt. Verder investeert ProRail in maatregelen zoals hekken langs het spoor, schriklichten en speciale antiloop-matten.

In de Volkskrant zegt emeritus hoogleraar Diekstra dat mensen die ervan af worden gehouden om zelfmoord op het spoor te plegen, kunnen uitwijken naar een andere plaats om hun voornemen alsnog uit te voeren. Harde cijfers ontbreken echter over dergelijk uitwijkgedrag, zegt onderzoeker Cornelis van Houwelingen.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

STER Reclame