NOS Nieuws

Peilingwijzer Eerste Kamer: coalitie verliest meerderheid, FvD en GroenLinks winnen

Exact een week voor de Provinciale Statenverkiezingen bevestigen speciale peilingen het beeld dat al langer te zien is: de coalitie verliest zijn krappe meerderheid in de Eerste Kamer. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie leveren bij elkaar ongeveer 11 senaatszetels in.

Oppositiepartijen GroenLinks en Forum voor Democratie boeken juist forse winst in een Peilingwijzer die is gebaseerd op een 'gewoon' gemiddelde van de speciale peilingen van bureaus I&O Research en Ipsos/EenVandaag (zie kader).

GroenLinks klimt van 4 naar 9 Senaatszetels en nieuwkomer FvD zou in één klap met 8 zetels de Eerste Kamer binnenkomen.

Peilingwijzer Eerste Kamer

Partij Zetels nu Peilingwijzer Winst/verlies
VVD 13 12 -1
GroenLinks 4 9 +5
PVV 9 9 0
Forum voor Democratie 0 8 +8
CDA 12 7 -5
SP 9 6 -3
D66 10 5 -5
PvdA 8 5 -3
Partij voor de Dieren 2 4 +2
ChristenUnie 3 3 0
50Plus 2 3 +1
SGP 2 2 0
OSF 1 1 0
Denk 0 1 +1

De grootste in deze Peilingwijzer blijft de VVD met 12 Eerste Kamerzetels; een verlies van 1. GroenLinks zou net als de PVV dus op 9 zetels komen. En Forum voor Democratie staat daar met zijn 8 zetels dichtbij, want er moet bij deze inschattingen rekening worden gehouden met een onzekerheidsmarge van 1 à 2 zetels.

Stevig verlies is er voor de beide coalitiepartijen CDA en D66. De eerste gaat van 12 naar 7 en de tweede van 10 naar 5. Voor beide een teruggang van 5 zetels dus. Politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer, merkt wel op dat het CDA het bij Provinciale Statenverkiezingen altijd relatief goed doet. Ook oppositiepartij SP zit in de min: van 9 naar 6.

'Lastiger bestuurbaar'

Louwerse noemt het sowieso opvallend dat de zes grootste partijen van de Statenverkiezingen van vier jaar geleden vrijwel allemaal terrein moeten prijsgeven. Alleen de PVV weet stabiel te blijven. "Terwijl het veld daarachter juist weet te winnen, Forum voor Democratie en GroenLinks voorop. Het is een versplintering die je al langer ziet; niet voor niets hebben we nu ook een coalitie met vier partijen. Je kunt concluderen dat Nederland met zo'n beeld in de Eerste Kamer opnieuw lastiger bestuurbaar zou worden."

De PvdA verliest in deze Peilingwijzer zetels: van 8 in de huidige Eerste Kamer naar 5. De enige coalitiepartij die niet achteruit gaat is de ChristenUnie met 3 senaatszetels. Maar de Partij voor de Dieren krijgt wel meer zetels dan de kleinste coalitiepartner: van 2 naar 4.

50Plus wint eveneens 1 zetel en komt nu op 3. De SGP blijft stabiel op 2 zetels, net als de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) op 1. De andere nieuwkomer naast FvD zou Denk worden, die partij zou uitkomen op 1 zetel. Louwerse tekent daarbij aan dat het voor peilers lastig is om de achterban van Denk goed in kaart te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl