ANP
NOS NieuwsAangepast

Woning niet volgens de regels verhuurd? Dan boete tot 83.000 euro

Woonfraude kan straks vier keer zo zwaar worden beboet. Wie tegen de regels in een huis verhuurt, kan een boete krijgen van maximaal 83.000 euro. Minister Ollongren komt deze week met een concept-wetsvoorstel waarin dit staat.

Nu staat op het herhaaldelijk overtreden van de regels een maximale bestuurlijke boete van ruim 20.000 euro. Volgens Ollongren schrikt dat woonfraudeurs niet genoeg af. De drempel om een woning illegaal te verhuren, blijkt in de praktijk nog steeds laag te zijn.

Airbnb

In grote steden als Amsterdam kan de hogere boete worden opgelegd als een woning vaker wordt verhuurd aan toeristen dan toegestaan. Voor de verhuur via sites als Airbnb komt er als het aan de minister ligt een registratie- en vergunningplicht. Wie zijn verhuurgegevens niet wil vrijgeven, kan een dwangsom krijgen van de gemeenten.

Mensen die hun sociale huurwoning verhuren, wat illegaal is, worden harder aangepakt.

De minister voelt er weinig voor om van schending van de lokale regels een strafbaar feit te maken, zoals de Tweede Kamer had gevraagd. De minister ziet meer in hoge bestuurlijke boetes. Op die manier kunnen gemeenten snel en hard optreden tegen fraudeurs die veel geld verdienen aan hun sociale huurwoning of wijken onleefbaar maken door te veel toeristen aan onderdak te helpen.

Ollongren presenteert haar wet later deze week. Burgers en organisaties kunnen er dan commentaar op leveren. Later gaat het voorstel naar de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl