Een sportveld van de prestigieuze Georgetown University
NOS Nieuws

Coaches van Amerikaanse elite-universiteiten omgekocht door rijke ouders

In de VS zijn vijftig personen aangeklaagd voor deelname aan een complot waarbij onder meer sportcoaches van elite-universiteiten werden omgekocht, zodat aspirant-studenten een grotere kans maakten om tot de universiteit te worden toegelaten.

De meeste aangeklaagden zijn rijke ouders die koste wat kost wilden dat hun kinderen op prestigieuze universiteiten als Yale, Stanford en UCLA kwamen.

Aangemerkt als sporttalent

Die universiteiten hanteren strenge toelatingseisen. Het is voor een student alleen gemakkelijker om op een dergelijke universiteit te komen als die over uitzonderlijk sporttalent beschikt.

De ouders betaalden coaches en administratief medewerkers smeergeld om hun kinderen aan te merken als zo'n sporttalent. Ze gingen ver om hun verhaal zo geloofwaardig mogelijk te maken. Er werden zelfs foto's gemanipuleerd, waarbij de hoofden van hun kinderen werden geplakt op die van echte atleten.

Grootste schandaal ooit

De Amerikaanse autoriteiten spreken van het grootste schandaal ooit als het gaat om omkoping op universiteiten. In totaal is zo'n 25 miljoen dollar aan smeergeld betaald, schat de politie.

Onder de aangeklaagden zijn bekende actrices als Felicity Huffman (Desperate Housewives) en Lori Loughlin (Full House). Loughlin had haar twee dochters bij USC bijvoorbeeld aangemerkt als roeitalenten, terwijl ze nog nooit hadden geroeid.

Spil in het schandaal is een bureau dat helpt bij het aanmelden voor universiteiten. De eigenaar van dat bureau, Rick Singer, heeft schuld bekend.

Tal van universiteiten hebben inmiddels coaches ontslagen of geschorst. Zo ontsloeg Stanford de zeilcoach. Bij UCLA werd de voetbalcoach geschorst en bij Wake Forest de volleybalcoach. De zaak kwam aan het rollen door een voetbalcoach van Yale, die getuigde over de praktijken van anderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl