NOS NieuwsAangepast

Nieuwe nederlaag May: brexit-deal met overmacht weggestemd

Zoals al werd verwacht heeft het Britse Lagerhuis de aangepaste brexit-deal van premier Theresa May weggestemd. Met 391 stemmen tegen en 242 stemmen voor werd ook de nieuwe versie van de afspraken die May maakte met de Europese Commissie over het Britse vertrek naar de prullenmand verwezen.

Dit is het moment van de uitslag in het Britse Lagerhuis:

Brits Lagerhuis stemt aangepaste brexit-deal weg

De nederlaag voor May is minder verpletterend dan bij de stemming in januari. Toen werd de vorige versie van de brexit-deal afgewezen met 432 tegen 202, een vernederend verschil van 230 stemmen. Evenals toen heeft de gedoogpartner van May, de tienkoppige Noord-Ierse DUP-fractie, ook vanavond tegen de brexit-afspraken gestemd.

Volgens correspondent Tim de Wit is de politieke crisis in Groot-Brittannië nu nog groter geworden:

Correspondent Tim de Wit over wat de uitslag betekent voor de brexit

Direct na de stemming zei premier May dat ze zich blijft inzetten voor een ordelijk vertrek uit de Europese Unie. Morgen stemt het Lagerhuis over het al of niet uitsluiten van een 'no deal', de situatie waarin het VK de EU zonder afspraken verlaat. Verwacht wordt dat de Lagerhuisleden in grote meerderheid tegen een no deal-scenario stemmen. In dat geval wordt donderdag gestemd over een mogelijk uitstel van het moment waarop het VK uit de EU stapt.

May zegt de beslissing van het parlement te betreuren:

Eerste reactie May na nieuwe brexit-nederlaag

Als er een meerderheid is voor uitstel, gaat May naar Brussel om dat te bespreken, zei ze vanavond. Maar ze benadrukte dat uitstel geen oplossing is voor de problemen waar het Verenigd Koninkrijk al twee jaar in is verwikkeld.

Corbyn: deal is dood

Oppositieleider Jeremy Corbyn waarschuwde dat de deal na deze twee nederlagen dood is. Hij zei opnieuw het brexit-voorstel van Labour ongewijzigd in stemming te brengen, een plan dat eerder al is weggestemd.

In het Lagerhuis hebben parlementariërs de hele middag gedebatteerd over de aanpassingen die May gisteravond overeenkwam met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Daarbij werd door veel politici vastgesteld dat de deal die vandaag voorlag niet wezenlijk verschilt van de vorige, ondanks Mays verzekering dat de nieuwe afspraken binnen een steviger juridisch raamwerk waren gemaakt.

Het Britse bedrijfsleven zegt in een reactie "Genoeg is genoeg. Dit moet nu echt de laatste dag zijn dat de politiek faalt." Britse ondernemers hebben voortdurend gewaarschuwd voor de gevolgen van een chaotische brexit voor Britse werknemers en de werkgelegenheid in het VK.

EU: Londen aan zet

De brexitonderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, liet in een reactie op de stemming in het Lagerhuis weten dat de EU onmogelijk het Verenigd Koninkrijk nog verder tegemoet kan komen. "Deze impasse kan alleen in het Verenigd Koninkrijk zelf worden opgelost", twitterde Barnier. "Onze voorbereidingen voor een 'no deal' zijn nu belangrijker dan ooit tevoren", laat hij hierop volgen.

De EU stelt in een verklaring ook dat Londen met een "geloofwaardige verklaring" moet komen als het in Brussel aanklopt voor uitstel van de brexit.

Ook premier Rutte betreurt de nieuwe afwijzing door het Lagerhuis en net als Barnier zegt hij dat Londen nu aan zet is. Hij twittert dat het kabinet "keihard aan het werk is" om de schade van een eventuele no deal-brexit voor Nederland beperkt te houden.

En dat is relevant, want het no deal-scenario blijft - ongeacht wat er deze week verder gebeurt - wel degelijk boven de markt hangen, zegt correspondent Tim de Wit. "De Britten vallen terug op een vertrek zonder deal, zolang er verder niets is afgesproken, zolang er niets geregeld is. Dus een no deal kunnen we, ook na deze week, zeker niet uitsluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl