Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een 59-jarige natuurgenezeres uit Kockengen. Volgens het OM is Sara G. verantwoordelijk voor de dood van een Zweedse vrouw, die zij behandelde met het omstreden afkickmiddel ibogaïne. De vrouw werd twee jaar geleden onwel in de bed & breakfast van de natuurgenezeres en overleed.

De 48-jarige Zweedse kwam naar Nederland om hulp te zoeken voor haar drugsverslaving. Volgens de natuurgenezeres verbleef de vrouw wel in haar B&B, maar kreeg ze geen ibogaïne omdat ze niet voldeed aan de voorwaarden voor een behandeling. Hoe die stof dan toch in haar bloed kwam, kon G. niet zeggen.

G. erkende wel dat capsules met iboga aanwezig waren in haar huis en B&B, maar suggereerde dat de Zweedse ze zelf had gepakt. "Ze dacht dat het misschien de magic bullet was." Het OM noemde dat onwaarschijnlijk. G. zou zichzelf hebben gezien als de 'iboga-fee', maar speelde volgens het OM Russische roulette met mensenlevens.

Gevlucht naar Duitsland

Na het overlijden van de vrouw uit Zweden, vertelde G. de gewaarschuwde hulpverleners niet wat er met de vrouw aan de hand was. In plaats daarvan vluchtte ze naar Duitsland. Ze instrueerde haar medewerker en zoon om te zwijgen tegenover de politie.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt daarnaast dat G. haar zoon vroeg om een voorraad ibogaïne die in de vriezer lag, weg te halen. Ook vroeg zij hem te verklaren dat zij het slachtoffer niet kende en niet had behandeld.

Eerder veroordeeld

Het OM vindt dat de vrouw het slachtoffer opzettelijk om het leven bracht, omdat ze wist dat ibogaïne levensgevaarlijk kan zijn. Ze werd al eens veroordeeld voor behandelingen met het middel.

Met een aantal patiënten liep het slecht af. Een patiënt uit België kreeg een hartaanval en verloor een deel van zijn gezichtsvermogen na behandeling. Een Zwitser liep in 2011 in verwarde toestand de A2 op en werd doodgereden door een vrachtwagen. Een andere patiënt dacht dat hij kon vliegen en sprong op Schiphol van het parkeerdek. Hij liep meerdere breuken op.

'Net als kamillethee'

Tijdens de zitting benadrukte de natuurgenezeres dat gebruik van het middel in Afrika de gewoonste zaak van de wereld is. "Net zoiets als kamillethee", zei ze. "Zelfs baby's krijgen het daar." Zij blijft overtuigd van de heilzame werking ervan, zei ze tegen de rechters.

Op 10 april doet de rechtbank uitspraak, meldt RTV Utrecht.

STER reclame