In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

NS sluit stopcontacten stationshal Groningen af om daklozen te weren

De stopcontacten in de hal van station Groningen zijn buiten werking gesteld. De NS wil zo daklozen ontmoedigen te bivakkeren in de hal.

"Die stopcontacten zijn bedoeld voor als we evenementen hebben", zegt NS-woordvoerder Corien Koetsier tegen RTV Noord. De stroompunten zijn niet bedoeld voor openbaar gebruik en daarom zaten er klepjes met sloten op. "Maar die klepjes zijn eraf gehaald door vandalen en we merken nu dat steeds meer zwervers gebruik maken van de stopcontacten."

Volgens Koetsier staat er inmiddels 's ochtends vroeg een groep daklozen voor de deur te trappelen als NS-medewerkers het station ingaan, zodat ze de stopcontacten kunnen gebruiken. "Voor onze collega's geeft dat een onveilig gevoel."

Primaire levensbehoefte

Stichting Straatwijs, een instelling die zich inzet voor dak- en thuislozen, is ontstemd over de maatregel. "NS zegt dat stations comfortabele en gastvrije plekken moeten zijn. Maar dat geldt kennelijk niet voor iedereen", zegt coördinator Siebe Zwerver van Straatwijs.

Hij wil dat de maatregel wordt teruggedraaid. "Stroom is erg belangrijk voor daklozen. Hier kunnen ze hun telefoon opladen. Een mobiele telefoon is één van de primaire levensbehoeftes als je dakloos bent. Hiermee kun je contact houden met hulpinstanties en vrienden of familie."

Maar volgens Koetsier is dat geen taak voor NS. "Wij zijn er niet om anderen van gratis stroom te voorzien. Het maakt niet uit of het om studenten of om daklozen gaat."

Koude hal

Stichting Straatwijs kreeg ook klachten van daklozen dat de thermostaat in de stationshal omlaag is gezet. Koetsier zegt dat dat klopt, maar dat die maatregel niets met het weren van daklozen te maken heeft. "Dat doen we op alle stations, als de winter op zijn eind loopt. Het is niet meer zo koud en bovendien is het duurzamer."

Advertentie via Ster.nl