Venezolanen vullen emmers water bij een rioleringskanaal
NOS Nieuws

Nog steeds stroomstoringen in Venezuela, groot tekort aan drinkwater

Chaos houdt zijn grip op Venezuela nu het land al vijf dagen op rij kampt met een stroomstoring. Scholen en bedrijven bleven maandag dicht en zullen dat morgen ook blijven, en op verschillende plaatsen zijn plunderingen geweest.

De stroomstoring verergert alle problemen die het door humanitaire, financiële en politieke crises geteisterde land al heeft. Het toch al schaarse voedsel bederft, omdat koelkasten geen stroom hebben. Ziekenhuizen kunnen patiënten onvoldoende helpen, in een aantal gevallen met de dood tot gevolg.

Ook is er een tekort aan schoon water. In hoofdstad Caracas vullen Venezolanen emmers water bij een rioleringskanaal:

'Dit water is om te douchen, drinken kan niet'

De zittende regering van Maduro zegt dat de stroomstoring is veroorzaakt door sabotage van een belangrijke dam, mogelijk met hulp van de Verenigde Staten, die oppositieleider en zelfverklaard interim-president Guaidó steunen.

Hoogstwaarschijnlijk is de oorzaak achterstallig onderhoud. Dit wordt bevestigd door het hoofd van de oppositiegezinde unie van elektrisch ingenieurs. Deze Winston Cabas doet de sabotage-theorie af als quatsch. Hij verklaarde bovendien dat veel energiecentrales opereren op een vijfde van hun kunnen.

Olie

Dat komt door een gebrek aan brandstof door rantsoenering van de overheid, zegt een anonieme bron bij staatsoliebedrijf PDVSA tegen persbureau Reuters. Volgens de bron geeft de regering meer prioriteit aan stroom voor een terminal voor olie-export, Venezuela's belangrijkste bron van inkomsten. Overigens ligt ook daar het werk nagenoeg stil.

Guaidó heeft intussen de noodtoestand uitgeroepen. Een symbolische maatregel, die evengoed op steun kan rekenen van de VS. Die laatste heeft aan een lange rij van sancties nieuwe maatregelen toegevoegd, dit keer aan de Russische bank die zaken doet met het staatsoliebedrijf.

VS haalt diplomaten weg

De Verenigde Staten hebben ook besloten om het laatste nog aanwezige ambassadepersoneel terug te halen. Dat gebeurt aan het eind van de week. De minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zegt dat de situatie in Venezuela te zeer is verslechterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl