Abdeslam Sekalle is vanaf vandaag 'pizzaiolo'
NOS Nieuws

Pizzabakkers krijgen erkend diploma: 'Het is meer dan zomaar wat in de oven gooien'

"Nou, het hoeft dus niet precies zo", zegt pizzabakker Abdeslam Sekalle terwijl hij een pizzabodem met zijn handen in vorm slaat. "Je kunt ook gewoon een deegroller gebruiken, als het maar mooi uitgerold is."

Abdeslam is een 'nieuwe' pizzabakker. Naar mensen zoals hij is er in Nederland steeds meer vraag. Daarom startte er in Utrecht een opleiding voor pizzabakkers; vandaag kreeg Abdeslam als een van de eerste pizzaiolo's zijn landelijk erkende diploma.

Peer Ulijn keek hem bij het bakken over de schouder:

Steeds meer pizzeria's, maar nog wel groeiend tekort aan bakkers

Pizzabakkers moeten meer erkenning krijgen, vindt Abdel Harchaoui. Hij is een van de initiatiefnemers van de opleiding. "Het moet een plek krijgen binnen de horeca. Niet dat je, met alle respect, als 'kok' wordt aangemerkt. Nee, met dit diploma ben je echt een pizzaiolo, een pizzabakker met een diploma. En zo heb je ook een betere onderhandelingspositie."

Overal in Nederland verschijnen nieuwe pizzeria's. In de afgelopen drie jaar is het aantal pizzeria's met 10 procent gegroeid. En die hebben pizzabakkers nodig.

Lang zal Abdeslam dan ook niet hoeven te wachten op een baan. "Sterker nog", zegt Harchaoui. "We hebben veel meer werkgevers die zitten te springen om personeel dan dat we mensen in de opleiding hebben."

Het is wel wat meer dan zomaar even wat in de oven gooien.

Mick van Bochove, pizzaiolo-docent

In Utrecht alleen al openen er de komende tijd vier of vijf grote formules een restaurant dat pizza's op de kaart heeft staan. "De vraag is groot en zal blijven groeien", verwacht Harchaoui.

"Toppings gelijk verdelen, dat is een van de geheimen van een goede pizza", vertelt docent Mick van Bochove. "Maar uiteraard ook de smaak, de dikte, hoe het deeg gemaakt is. Het is wel wat meer dan zomaar even wat in de oven gooien. Wij leren ze alles over goede snij- en baktechnieken."

Abdeslam vult aan: "Hoe je om moet gaan met producten, coderen, schoonmaken. Het is heel belangrijk om dat soort dingen te leren."

Italianen?

Niet alle pizzabakkers hoeven Italiaans te zijn, vindt Harchaoui. "Ook niet alle koks zijn Frans. De cursisten zijn divers, er zitten ook Syrische statushouders bij die het vak heel graag willen leren. We bieden ook Nederlandse taal aan en dat is nodig voor de communicatie in de keuken."

Aan tien nieuwe pizzabakkers werd vandaag een SVH-erkend diploma uitgereikt. Dat wil zeggen dat de opleiding voldoet aan de criteria die de branche stelt. Door de grote vraag naar de pizzabakkers moet een nieuwe groep cursisten alweer snel beginnen. Harchaoui: "We moeten haast maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl