Premier May en commissievoorzitter Juncker bij een eerder overleg EPA

De Britse premier May is in Straatsburg om met Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker te spreken over de brexit. Dat bevestigt een woordvoerder van Juncker.

Het gesprek gaat hoogstwaarschijnlijk over de zogenoemde backstop, een soort vangnet dat moet garanderen dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland openblijft als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. De Ierse Republiek blijft namelijk lid van de EU.

De brexiteers willen de garantie dat ze desgewenst van de backstop-afspraken afkunnen. De backstop was voor het Britse Lagerhuis ook een belangrijke reden om het brexitakkoord van May in januari nog met een grote meerderheid te verwerpen.

Extra tijd lospeuteren

In Straatsburg hoopt ze op het laatste moment nog zaken te regelen met de EU over de backstop. Morgenavond stemt het Lagerhuis opnieuw over het akkoord. Aantrekkelijkere afspraken over de backstop moeten de brexiteers over de streep trekken

BBC-journalist Laura Kuenssberg meldt op basis van twee bronnen dat May poogt als tussenoplossing extra tijd los te peuteren bij Juncker om in die periode een "ander soort" backstop te vinden.

Het Ierse kabinet is vanavond vanwege het gesprek tussen Juncker en May bijeen voor een extra vergadering.

STER reclame