Boeren vs. burgers, mobiliteit en woningnood: provinciale politici in gesprek

Tijdens het NOS Nederland Kiest-debat in Dordrecht is in het derde en laatste debat gesproken over woningnood in de provincie Gelderland.

Peter Kerris van de PvdA trapte het debat af. Hij en zijn partner zijn vanwege gezinsuitbreiding op zoek naar een nieuwe woning. "Ik heb vanmiddag nog gekeken: in de particuliere verhuur komt je pas vanaf 1100 euro per maand aan de bak", omschreef hij het probleem.

Marcel Bruin (50Plus) ziet veel in het hergebruiken van leegstaande panden in de steden. Hij nam het op voor de ouderen die hun geld in stenen hebben zitten. "Veel gepensioneerden hebben geen geld voor bijvoorbeeld zonnepanelen of andere milieumaatregelen." Hij pleit voor een provinciefonds waar die groep geld kan lenen voor verduurzaming van hun huis.

Dirk Vreugdenhil (CU) had een andere invalshoek over woningnood. Hij brak een lans voor de voorzieningen in Gelderse dorpen. Als die in orde zijn, vertrekken minder mensen naar de stad, is zijn redenering. "Wonen gaat over zo veel meer dan stenen stapelen alleen".

Vreugdenhil ziet in zijn provincie al veel zonnepanelen en andere milieumaatregelen, maar "vooral bij bewoners die dat waarschijnlijk zonder subsidie ook hadden kunnen betalen." Nu moet iedereen aansluiten, ook de kleine portemonnee, zei hij.

Daar was GroenLinks-politica Janet Duursma het wel mee eens. Als haar partij mee mag beslissen na de verkiezingen op 20 maart wil ze naast de energietransitie ook inzetten op schoner openbaar vervoer en 'natuur-inclusieve' landbouw.

Boeren vs burgers

Over landbouw versus duurzaamheid ging het ook eerder in de uitzending. Met vier politici uit Noord-Brabant, een provincie waar het boerenbedrijf historisch gezien van groot economisch en sociaal belang is. Gaan ze voor de boeren of de buren als ze gekozen worden?

Anne-Marie Spierings (D66) verdedigde het beleid van de afgelopen jaren van haar partij in Brabant. CDA'er Marianne van der Sloot gaf aan dat er vorig jaar in haar provincie negentig jonge boeren zijn gestopt, onder meer vanwege de strengere milieuregels.

'Paarse heide' versus 'de hypotheek van jonge boeren'

Wil van Pinxteren van Lokaal Brabant, die zelf op het platteland woont, zegt weinig te merken van overlast door veeteelt. "Toen ik naar deze zaal in Dordrecht reed, ergens bij Pernis, dacht ik: Geef mij maar die Brabantse plattelandslucht!"

De Partij voor de Dieren van Marco van der Wel wil de megastallen liever vandaag dan morgen kwijt uit het Brabantse landschap. Daarvoor in de plaats wil Van der Wel meer kleine, biologische familiebedrijven.

Mobiliteit

Daarvoor discussieerden nog vier politici uit Zuid-Holland. Dat is de drukste provincie, met de meeste inwoners. Thema van dat debat was mobiliteit.

Volgens Lies van Aelst van de SP in Zuid-Holland moet er veel meer geld naar het openbaar vervoer. Metin Çelik (DENK) denkt dat er nog wat gewonnen kan worden op het water, omdat daar nog ruimte is voor openbaar vervoer met boten.

VVD'er Floor Vermeulen sprak zich faliekant uit tegen rekeningrijden als oplossing voor de files. "Laten we eerst eens de echte fileknelpunten oplossen", zei hij in het debat. PVV'er Henk de Vree sloot zich daarbij aan. DENK wil een proef met rekeningrijden in Zuid-Holland en wil tegelijkertijd de provinciale opcenten verlagen.

NOS Nederland Kiest: wie is wie tijdens de uitzending?

Henk de Vree PVV Zuid-Holland
Floor Vermeulen VVD Zuid-Holland
Lies van Aelst SP Zuid-Holland
Metin Çelik DENK Zuid-Holland
Marianne van der Sloot CDA Noord-Brabant
Anne-Marie Spierings D66 Nood-Brabant
Marco van der Wel Partij vd Dieren Noord-Brabant
Wil van Pinxteren Lokaal Brabant Noord-Brabant
Dirk Vreugdenhil CU Gelderland
Janet Duursma GroenLinks Gelderland
Peter Kerris PvdA Gelderland
Marcel Bruin 50Plus Gelderland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl