Een verkeerd geparkeerde auto met diplomatiek kenteken in Den Haag
NOS Nieuws

Diplomaten komen niet meer helemaal weg met verkeersovertreding

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat buitenlandse diplomaten vanaf 1 mei aanspreken op verkeersovertredingen. Ze krijgen een brief met een betalingsverzoek en als ze te vaak in de fout gaan, volgen verdergaande maatregelen, zegt minister Blok.

Sinds een gerechtelijke uitspraak in 2014 kunnen geen boetes worden gegeven aan diplomaten en medewerkers van internationale organisaties die immuniteit hebben. Dat zijn personen die in een auto met een CD-kenteken rijden.

Het gevolg is dat het aantal verkeersovertredingen in deze groep flink is toegenomen, constateert het ministerie van Blok. Het baseert dat op het aantal keren dat diplomatenauto's zijn geflitst. In 2015 was dat bijna 10.000 keer. In de jaren daarna nam dat toe met zo'n 20.000.

Aantal flitsfoto's van auto's met CD-kentekens

Jaartal Aantal foto's
2015 9850
2016 23.583
2017 26.722
2018 29.584

Begin dit jaar stemde de Eerste Kamer in met een nieuwe wet, waardoor het Centraal Justitieel Incassobureau informatie aan het ministerie van Buitenlandse Zaken kan geven over diplomaten die verkeersovertredingen hebben begaan. Het ministerie zal hen vervolgens een betaalverzoek sturen. Ze zijn niet verplicht om daar gehoor aan te geven.

Buitenlandse Zaken gaat bijhouden hoe vaak een diplomaat over de schreef gaat. Als dat te vaak is, volgt een gesprek op het ministerie. "Maar je kunt natuurlijk ook bepaalde voorrechten gaan inperken of bekendmaken wie de boosdoeners zijn", zegt minister Blok.

Hij vindt het voor de verkeersveiligheid in Nederland belangrijk dat niemand zonder meer wegkomt met overtredingen. "Dit nieuwe systeem zorgt daarvoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl