Mensen verzamelen zich bij de plaats van de ramp
NOS NieuwsAangepast

China houdt Boeing 737 MAX 8-toestellen aan de grond na ramp, TUI vliegt door

De Chinese luchtvaartautoriteiten houden alle Chinese Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen aan de grond, nadat zondag eenzelfde type toestel was neergestort in Ethiopië. Bij de crash, de tweede met dat type vliegtuig in een half jaar, kwamen alle 157 inzittenden om. Ook Ethiopian Airlines, Indonesië en de Kaaimaneilanden hebben alle vluchten met het toestel opgeschort.

Het aandeel Boeing daalt fors door de onrust over de 737 MAX. In de voorhandel, voordat de Amerikaanse beurs officieel opent, staat het aandeel op een verlies van bijna 9 procent.

Volgens vliegtuigfabrikant Boeing bevindt het onderzoek naar de ramp zich in de beginfase en is het voorlopig niet nodig om nieuwe richtlijnen te geven voor gebruikers. "Veiligheid is onze eerste prioriteit en we nemen alle mogelijke maatregelen om alle aspecten van dit ongeval goed te begrijpen", zegt een woordvoerder van Boeing tegen persbureau Reuters.

Reisorganisatie TUI heeft in Nederland drie toestellen van het type 737 MAX 8 in gebruik. Volgens een woordvoerder is er op dit moment geen aanleiding om aan te nemen dat die niet veilig zijn. "Maar vanzelfsprekend volgen wij de ontwikkelingen nauwlettend. Wij blijven in nauw contact met de fabrikant en luchtvaartautoriteiten en volgen eventuele extra aanwijzingen op." Corendon gebruikt het toestel niet in Nederland.

In oktober stortte er al een 737 MAX 8 neer van luchtvaartmaatschappij Lion Air. Dat gebeurde in Indonesië. De 737 MAX 8 is een vernieuwde versie van de 737. Of er een structureel probleem is met het type toestel, is nog niet duidelijk.

China zegt zich door beide ongelukken zorgen te maken over de veiligheid. Het land houdt de Boeings in ieder geval negen uur aan de grond. China zegt ook overleg met de Amerikaanse luchtvaartautoriteit af te willen wachten, voordat het met een nieuw besluit komt.

Hoogteregelaars

In Indonesië waren er vermoedelijk problemen met de hoogteregelaars, bleek uit een tussentijdse evaluatie. Na die ramp waarschuwde Boeing alle piloten van de 737 MAX 8 voor een sensor die niet goed werkte. Het bedrijf kondigde aan met een software-update te komen, maar dat is nog niet gebeurd.

Het is niet gezegd dat in Ethiopië hetzelfde euvel problemen veroorzaakte, stelt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. Het Ethiopische vliegtuig vloog weliswaar laag, maar er waren geen "rare hoogteverschillen zoals bij Lion Air", die duiden op handmatige correcties van de falende automatische hoogteregelaar.

De 737 MAX-serie is populair. Sinds de lancering in 2011 zijn er wereldwijd zo'n 5000 besteld. Boeing heeft er 350 afgeleverd, waarvan 90 in China. De Kaaimaneilanden hebben er twee.

Boeing heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de twee landen. Wel heeft het aangekondigd dat de voor woensdag geplande feestelijke lancering van een ander toestel, de 777X, wordt uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl