Edwin van der Sar aan tafel bij Studio Voetbal
NOS Voetbal

Ajax-directeur Van der Sar: 'Structureel aanhaken bij Europese top'

Het was een opvallend beeld, afgelopen dinsdagavond. Twee mannen in Ajax-clubkostuum springend en juichend voor vrijwel lege tribunes in het Estadio Santiago Bernabeú. Ver boven in de nok van het stadion dansten en zongen de meegereisde fans, dronken van geluk na de 4-1 zege van hun Ajax op het grote Real Madrid.

Ruim 23 jaar geleden stonden Edwin van der Sar en Marc Overmars ook op dezelfde plek te hossen na een roemrijke overwinning. "Als je op het veld bent, dan voel je je weer voetballer", aldus Van der Sar zondagavond aan tafel bij Studio Voetbal.

Juichen op ereterras Real Madrid

"Op het ereterras zat ik echt naast de president (Florentino Perez van Real Madrid, red.)", vertelt Van der Sar. "Marc zat naast me, maar de rest zat een paar rijen verderop. Dus je hebt niet echt iemand om de vreugde mee te delen. Bij de 1-0 was het nog vroeg, bij de 2-0 begon het er goed uit te zien; dat waren twee vuistjes. Bij de derde ging ik wel heel even staan."

'Van der Sar mocht niet te hard juichen op het ereterras van Real'

Op dat moment werd de keurige directeur tot de orde geroepen door zijn Spaanse gastheer. "Nou goed, dat zou kunnen. Maar ik ben ook voetballer geweest, ik heb het meegemaakt op het veld."

Van der Sar was niet de enige die genoten had. Ook Willem Vissers, journalist van de Volkskrant die elke week wel ergens op de tribune zit, verkeerde in hogere sferen. "Het was een magische avond, waarvan je blij bent dat je erbij bent. Er zijn mensen die de wedstrijd al vier keer hebben gezien. Ik niet. Maar ik snap het wel."

Vissers zag ook een wisseling van de wacht. "De oude kampioen treedt af, maar dat wil niet zeggen dat Ajax de nieuwe kampioen is", stelt hij. "Er zijn totaal nieuwe verhoudingen. In 1995 speelden er nog acht Spanjaarden bij Real Madrid. Die tijd is voorbij. Financieel blijft het gat enorm."

De zege levert een plek op bij de laatste acht van de Champions League en een heleboel euro's, in totaal al meer dan 80 miljoen. Maar wat schiet Van der Sar als eerste te binnen?

"Aanzien", zegt Van der Sar stellig. "Europees aanzien, wereldaanzien voor de naam Ajax, voor de voetballers die we scouten en opleiden. Dat is belangrijk voor de club."

Wat gaat Ajax doen met die poen?

Ajax had al meer dan 100 miljoen euro op de bank staan. Dat bedrag lijkt na dit seizoen minimaal drie keer zo groot te worden. Wat gaat Ajax daarmee doen?

Van der Sar: "Wij willen structureel aanhaken bij de Europese top: halve finale of finale in de Europa League of overwinteren in de Champions League. De kwartfinale nu is misschien voor op schema, maar je hebt als Nederlandse club niet meer de tijd om te bouwen. Dat succes moet je nu grijpen."

Inmiddels heeft Ajax meer geld op de bank dan de bouw van de Johan Cruijff Arena ooit gekost heeft. Is de aankoop van het stadion misschien het doel? "Dat zouden we best willen, maar het heeft niet onze prioriteit. De meeste grote clubs hebben hun eigen stadion. Bij ons ligt dat gecompliceerd, maar we willen graag meer zeggenschap. "

Wat gaat Ajax doen met de poen? 'Selectie versterken, stadion geen prioriteit'

Natuurlijk, het succes heeft ook een keerzijde. Frenkie de Jong speelt volgend jaar in Barcelona. Juventus en Barcelona zouden vechten om de handtekening van Matthijs de Ligt, weet Arno Vermeulen.

Van der Sar: "Alex Ferguson zei twee jaar geleden al toen wij in Stockholm de Europa League-finale speelden dat De Ligt een heel grote speler ging worden. Dat denken wij ook."

En hoe zit het met Hakim Ziyech of Dusan Tadic? Van der Sar: "Ziyech heeft vorig jaar een transferverzoek ingediend, maar de juiste club kwam niet. Wij willen hem graag houden. En Tadic heeft zelf volgens mij aangegeven dat hij nergens heen gaat. Hij heeft een vierjarig contract getekend en zijn droom is om landskampioen te worden en Champions League te spelen"

Weerslag op titelstrijd

Ajax is verzekerd van de kwartfinales in de Champions League, maar de landstitel is nog lang niet zeker. Gaat het Europese succes nog zijn weerslag krijgen op de titelstrijd met PSV?

Vermeulen: "Het dogma dat Europese wedstrijden punten kosten, gaat niet op. Bij PSV schuurt het op dit moment veel meer."

"Het gaat ook om fysiek", werpt Van Hooijdonk tegen. "Die extra inspanningen kunnen blessures opleveren, zeker richting die kwartfinales."

Vermeulen ziet dat anders: "Je haalt er ook inspiratie uit. En dan zie je dat er ook in de competitie makkelijk gewonnen wordt."

'Het is belangrijk dat Overmars behouden blijft voor Ajax'

Even terug naar de man die met Van der Sar het feestje vierde in een bijna leeg Bernabeú. "Ben je niet bang dat Overmars vertrekt?", oppert Vermeulen.

"Marc is wispelturig, een echte linksbuiten", grapt Van der Sar. "Het zou kunnen dat hij een gesprek heeft gehad met Arsenal. Praten staat vrij. Maar deze club, Ajax, heeft ons veel gebracht en wij willen deze club verder omhoog brengen."

Waarschijnlijk zal niet Overmars, maar Monchi - de huidige technisch directeur van AS Roma en in het verleden in dezelfde rol werkzaam bij Sevilla met Arsenal-trainer Unai Emery - naar Londen vertrekken.

"Ik weet dat Marc Ajax heel hoog heeft zitten", besluit Van der Sar. "Het is heel belangrijk dat hij behouden blijft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl