NOS SchaatsenAangepast

Oppermachtige Schulting grijpt allroundtitel bij WK shorttrack

Schulting wint superfinale en pakt allroundtitel op WK shorttrack

Suzanne Schulting heeft voor de eerste keer in haar carrière de allroundtitel veroverd bij de WK shorttrack. Schulting stond voorafgaand aan de superfinale tweede in het klassement, maar passeerde Choi Min-jeong door de afsluitende race te winnen.

Choi pakte vijf ronden voor het einde de leiding en als ze de eerste positie had vastgehouden, was zij wereldkampioene geworden. Schulting schoof echter langzaam naar voren en ging de Koreaanse uiteindelijk in de slotronde voorbij.

Eerder op de zondag greep Schulting de wereldtitel op de 1.000 meter, de afstand waarop ze dit seizoen alle vijf de wereldbekerwedstrijden die ze reed had weten te winnen.

Bekijk die race hieronder:

Oppermachtige Schulting pakt wereldtitel op 1.000 meter

Schulting stond de afgelopen jaren bekend als stuiterbal. Een groot talent, maar af en toe te druistig. Een jaar geleden sloot ze het olympisch toernooi, na twee teleurstellingen, op waanzinnige wijze af door goud te pakken op de 1.000 meter.

Sindsdien maakt Schulting nauwelijks nog fouten. Ze eindigde dit seizoen op negen van de tien individuele afstanden in de wereldbekercyclus op het podium. Bovendien werd ze in Dordrecht begin dit jaar Europese kampioene.

Met al die fraaie resultaten op zak begon Schulting als een van de favorieten aan de WK. De eerste finaledag, zaterdag, verliep echter uiterst wisselvallig.

Op de 1.500 meter werd ze in de halve finales gediskwalificeerd voor het blokkeren van een tegenstander. Bondscoach Jeroen Otter noemde dat een 'scheidsrechterlijke dwaling'. Ze revancheerde zich vervolgens op de 500 meter door het brons te pakken.

Schulting rent naar NOS-microfoon na wereldtitel: 'Ben zó blij!'

De eindstand van het individuele toernooi

1. Suzanne Schulting 81
2. Choi Min-jeong 76
3. Kim Boutin 36

Zondagmiddag begon Schulting de finale van de 1.000 meter in eerste positie, die plek hield ze de hele race vast. De Canadese Kim Boutin drong halverwege de finale even aan, maar Schulting versnelde direct, zoals ze ook knap de deur dichthield in de laatste ronden.

Nog geen half uur later kwam ze opnieuw op het ijs om in de superfinale de allroundtitel voor zich op te eisen.

Ook op de aflossing leek Schulting goud te pakken, maar de slotrijdster van de Nederlandse ploeg ging in de voorlaatste ronde onderuit.

Valpartij Schulting kost aflossingsploeg de wereldtitel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl