Julian Alaphilippe
NOS Wielrennen

Alaphilippe zegeviert in stoffige Strade Bianche

De Fransman Julian Alaphilippe heeft de dertiende editie van de Strade Bianche gewonnen. Hij reageerde alert toen Jakob Fuglsang op de achtste van de in totaal elf witte grindstroken demarreerde en versloeg de Deen in de 184 kilometer lange WorldTour-race in de sprint heuvelop.

Sam Oomen (Sunweb) was de beste Nederlander op de zeventiende plaats.

Anders dan vorig jaar, toen de zestig kilometer aan onverharde wegen door het barre weer glad waren, was het parcours nu stoffig en droog. Dat het desondanks zwaar was, bleek op vijftig kilometer toen de 'survival of the fittest' vorm kreeg in het peloton.

 • LaPresse - D'Alberto / Ferrari
  Strade Bianche
 • LaPresse - D'Alberto / Ferrari
  Strade Bianche
 • LaPresse - D'Alberto / Ferrari
  Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang
 • LaPresse - D'Alberto / Ferrari
  Alaphilippe klopt Fuglsang in Siena

De grote groep viel uiteen op een 9,5 kilometer lange grindstrook en er ontstond een veertien man sterke groep die op jacht ging naar een overgebleven vluchter, Diego Rosa.

Rosa werd achterhaald, waarna op 22 kilometer van de finish Fuglsang een korte strook van 800 meter aangreep voor een versnelling. Wout Van Aert, vorig jaar derde, reageerde alert en even later sloot Alaphilippe aan.

Topfavorieten als Stybar (winnaar in 2015), Greg van Avermaet (tweede dat jaar), Tiesj Benoot (winnaar in 2018), Tim Wellens en Aleksei Loetsenko aarzelden net iets te lang en raakten achterop.

Van Aert terug

Van Aert moest lossen toen Fuglsang nog eens versnelde, maar omdat de twee aan kop elkaars krachten aan het monsteren waren, kon hij in de slotkilometer in Siena weer aansluiten. Voor de eindsprint had hij geen energie meer. Deceuninck, de ploeg van Alaphilippe, won vorig weekeinde ook al Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl