NOS Schaatsen

Diskwalificatie Schulting op 1.500 meter: 'Klap voor mijn toernooi'

Schulting gediskwalificeerd op 1.500 meter bij WK shorttrack

Suzanne Schulting is op de WK shorttrack in Sofia de finale van de 1.500 meter op onfortuinlijke wijze misgelopen. De topfavoriete voor de wereldtitel kreeg in de halve finales een diskwalificatie aan haar broek.

De 21-jarige Schulting won de race met twee vingers in de neus, maar volgens de jury had ze de Française Tifany Huot Marchand een zetje gegeven.

'Klap voor mijn toernooi'

Schulting was het helemaal niet eens met de diskwalificatie. "Dat meisje springt in een gat, maar ik verander niet van mijn lijn. Zij rijdt tegen mij aan en ik verdedig die lijn gewoon. Dat is in mijn ogen gewoon shorttrack", aldus een geëmotioneerde Schulting.

Geëmotioneerde Schulting: 'Enorme klap voor mijn toernooi'

"Naar mijn mening is dit een compleet onterechte penalty. Het is een enorme klap voor mijn toernooi", zei Schulting.

'Scheidsrechterlijke dwaling'

Ook bondscoach Jeroen Otter was niet te spreken over de straf. "Dit was ver buiten het boekje van de scheidsrechter. Ik weet niet wat hij aan het doen was, maar laten we het maar houden op een scheidsrechterlijke dwaling."

Bondscoach Otter over straf Schulting: 'Scheidsrechterlijke dwaling'

Toch hield Otter de moed erin. "Er zijn nog op drie afstanden punten te verdienen en er zijn nog meer mensen die ergens averij kunnen oplopen. We moeten koel in het hoofd blijven."

Goud voor fenomeen Choi

Choi Min-jeong veroverde het goud op de 1.500 meter. De Zuid-Koreaanse was in de finale een klasse apart.

Choi nam al vroeg in de race de leiding en stond die niet meer af. Kim Boutin drong nog wel aan, maar de Canadese kwam er niet langs. De Russische Sofia Prosvirnova pakte het brons.

De 20-jarige Choi is een fenomeen. In 2018 veroverde ze de olympische titel op deze afstand en pakte ze op de WK in Montreal liefst vier wereldtitels. In totaal heeft ze er twaalf achter haar naam staan.

Van Ruijven en De Vries

De twee andere Nederlandse vrouwen, Lara van Ruijven en Rianne de Vries, werden tijdens de voorrondes al uitgeschakeld op de 1.500 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl