Max Verstappen rijdt een snel rondje tijdens de testweek in Barcelona
NOS Sport

'Extra WK-punt voor snelste ronde in Formule 1'

In de Formule 1 wordt komend seizoen de snelste ronde beloond met één extra WK-punt. Dat melden diverse gezaghebbende bronnen uit de autosport.

De maatregel zou door het bestuur van de autosportbond al zijn goedgekeurd. De bekrachtiging voor de eerste grand prix van het seizoen, volgende week in Australië, wordt een formaliteit genoemd. Het extra punt wordt alleen toegekend als de coureur in de top-10 finisht.

In het eerste decennium van de Formule 1, van 1950 tot 1959, werd ook al een punt toegekend aan de rijder van de snelste ronde. In 1958 was dat extra punt beslissend in de strijd om de wereldtitel, die de Britse Ferrari-coureur Mike Hawthorn veroverde ten koste van zijn landgenoot Stirling Moss.

Vorig seizoen geen invloed

Afgelopen seizoen zou de maatregel geen effect hebben gehad op de eindstand. Wereldkampioen Lewis Hamilton had liefst 88 punten voorsprong op de nummer twee, Sebastian Vettel. Max Verstappen reed vorig seizoen twee keer de snelste ronde, in Monaco en Canada, maar zou toch vierde blijven in het WK-klassement.

Snelste rondes seizoen 2018

1 Valtteri Bottas 7
2 Daniel Ricciardo 4
3 Lewis Hamilton, Sebastian Vettel 3
4 Max Verstappen 2
5 Kimi Räikkönen, Kevin Magnussen 1

De laatste keer dat een punt voor de snelste ronde wel invloed zou hebben gehad op de wereldtitel, was in 2008. Lewis Hamilton werd destijds wereldkampioen met één punt voorsprong op Felipe Massa. Maar de Braziliaanse Ferrari-coureur reed dat seizoen drie keer de snelste ronde, tegen één keer voor de Brit van McLaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl