De zon schijnt weer bij FC Groningen: 'Zeker te danken aan nieuwe jongens'

De spelers van FC Groningen vieren feest Pro Shots

De zorgen bij FC Groningen waren groot, begin november, toen de ploeg op de laatste plaats in de eredivisie stond. Inmiddels is de club verlost van die zorgen. Dankzij een opmerkelijke revival is het elftal opgeklommen naar de achtste plaats. Groningen maakt een serieuze kans op de play-offs om Europees voetbal.

Alleen AZ wist sinds de winterstop meer punten te pakken dan FC Groningen. Dat er veel is veranderd bij het elftal van trainer Danny Buijs mag dan ook een understatement heten. Maar liefst zes spelers kwamen het kwakkelende team versterken. En met die nieuwe spelers is ook de lach teruggekeerd in de spelersgroep.

Om erachter te komen wat er precies veranderd is bij de club legden we vier stellingen voor aan aanvoerder Mike te Wierik en aankoop Kaj Sierhuis, die sinds januari gehuurd is van Ajax.

Stelling 1: Het huidige succes van FC Groningen is te danken aan alle winterse transfers

"Het heeft zeker meegespeeld", vertelt Te Wierik. "We hadden wel extra kwaliteit nodig. Dus dat is zeker te danken aan die nieuwe jongens. Ik heb als het als aanvoerder ook vaak genoeg gesproken met de trainer en de directie. We wisten gewoon dat er iets moest gebeuren."

Aanwinst Sierhuis verbaasde zich bij zijn komst over de sfeer in de ploeg. "Je zou verwachten dat je een ploeg aantreft die misschien niet heel goed in zijn vel zit. Maar dat viel eigenlijk hartstikke mee. Er was gelijk een positieve sfeer met goede hoop voor de tweede seizoenshelft. Dat kwam mede doordat ik en de andere nieuwe jongens zich bij het team aansloten."

Het elftal van FC Groningen voor het duel met Feyenoord Pro Shots

Stelling 2: De selectie van Groningen zoals die was in de zomer is eigenlijk eredivisie-onwaardig

Te Wierik, na enige aarzeling: "Eredivisie-onwaardig wil ik het niet noemen. Maar de plek waar wij voor de winterstop stonden, gaf wel weer wat voor kwaliteiten wij hadden. We stonden vijftiende dus je kan zeggen dat het net eredivisie-waardig is, maar dat is niet zoals Groningen wil zijn."

Voordat Sierhuis deze winter de overstap maakte naar FC Groningen stond hij in Amsterdam dagelijks op het veld met spelers als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech. Spelers die nauwlettend in de gaten worden gehouden door alle Europese topclubs. Toch beschouwt Sierhuis zijn verhuizing naar FC Groningen niet als een stap terug.

"Het is echt een subtopper in Nederland. Volgens mij is Groningen buiten de topdrie of topvier de ploeg die het vaakst in het linkerrijtje is geëindigd. Het is gewoon een grote club in Nederland. Als je ziet hoeveel mensen er in het stadion kunnen en ziet wat de faciliteiten zijn, dan is dit echt een subtopper en daar horen ze ook te staan. Ik heb ook vertrouwen dat we daar weer gaan komen."

Mike te Wierik als aanvoerder van FC Groningen ANP

FC Groningen speelt vanavond een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De wedstrijd is live te volgen via NPO Radio 1 en het liveblog op NOS.nl en de NOS-app. De samenvatting van het duel is vanaf 22.30 uur te zien in Eredivisie op vrijdag op NPO 1.

Stelling 3: Een speler als Kaj Sierhuis is eigenlijk te goed voor FC Groningen

"Deze stelling is wel heel overdreven", reageert Sierhuis. "Voordat ik naar Groningen kwam had ik pas twee duels in de eredivisie gespeeld. Op het niveau van de eerste divisie heb ik wel bewezen dat ik kan scoren. Maar ik vind absoluut niet dat ik te goed ben voor Groningen. Ik vind juist dat ik mij hier eerst moet bewijzen om verder te kijken. Ik kwam hier om mij in de basis te knokken en zie mij echt niet als een van de betere spelers."

Te Wierik ziet dat zijn ploeggenoot de potentie heeft om ver te komen. "Op dit moment is hij zeker nog niet te goed voor Groningen. Maar dat kan hij wel worden. Kaj is pas 20 jaar. Hij moet spelen en minuten maken. Dat kan hier bij Groningen. Bij Ajax staan Kasper Dolberg en Klaas-Jan Huntelaar in de spits. En in de Champions League zag ik ook nog Dusan Tadic. Dat is wel een ander niveau. Hier kan hij zich gewoon goed ontwikkelen."

Vier stellingen voor Te Wierik en Sierhuis

Verslaggever Corné Hendriks reisde af naar Groningen en sprak met aanvoerder Mike te Wierik en spits Kaj Sierhuis.

Stelling 4: Het is een schande als Groningen met deze selectie geen Europees voetbal haalt

Te Wierik: "Dat vind ik niet als je kijkt waar we vandaan komen. Ajax en PSV staan ver boven de rest. Daarna komen Feyenoord en AZ. Maar daaronder zit alles heel dicht bij elkaar. Daar kun je van iedereen winnen, maar ook van iedereen verliezen. Laten we eerst maar zorgen dat we veilig zijn, dan zien we wel verder."

Ook Sierhuis kijkt liever nog niet zo ver vooruit. "Onze doelstelling is om 36 punten te behalen. (Groningen staat op 31, red.) Dan ben je over het algemeen veilig. Als we dat gehaald hebben gaan we naar boven kijken en kijken wat we nog meer in onze mars hebben."

Kaj Sierhuis in het shirt van Ajax ANP

STER Reclame