Mensen steken de straat over in Caracas tijdens de stroomstoring AFP

Venezuela is getroffen door een grote stroomstoring. Naar verluidt hebben 22 van de 23 staten er last van. De storing duurt veel langer dan gebruikelijk is in het Zuid-Amerikaanse land.

De stroomstoring begon tijdens de avondspits gisteravond. Duizenden forenzen in de hoofdstad Caracas renden de straat op nadat de metro was uitgevallen en op straat ontstond een chaos doordat verkeerslichten niet meer functioneerden.

'Sabotage'

Volgens de minister van Communicatie Rodriguez is de elektriciteitsvoorziening gesaboteerd. Het staatselektriciteitsbedrijf meldt een hack bij de waterkrachtcentrale van Guri, een van de grootste ter wereld.

Rodriguez zegt dat de aanval bedoeld was om het hele elektriciteitssysteem te ontregelen. Volgens hem was de digitale aanval georkestreerd door de Verenigde Staten die een pandemonium in Venezuela wilden veroorzaken.

"Wat is de intentie? Om de Venezolanen meerdere dagen zonder elektriciteit te laten zitten, zodat de vitale gebieden ook zonder stroom komen?", vroeg hij zich af in een toespraak op televisie. Volgens de minister was de elektriciteit in het oosten van het land na twee uur weer hersteld, maar veel Venezolanen zitten nog steeds zonder stroom.

Journalisten kijken op hun smartphones in Caracas tijdens de stroomstoring AFP

Correspondent Marc Bessems zegt dat de gevolgen groot zijn, vooral doordat back-upsystemen niet lijken te werken. "Daardoor komen ook de ziekenhuizen zonder stroom te zitten. Iedere keer als de stroom uitvalt, zijn er berichten dat patiënten om het leven zijn gekomen."

Ook heeft de storing gevolgen voor het vliegverkeer, zegt Bessems. "Op het vliegveld van Caracas schijnen vliegtuigen leeg te zijn vertrokken. Passagiers konden niet worden ingecheckt, doordat de systemen platlagen." Ook konden mensen niet naar huis bellen dat ze later kwamen, want het telefoonnetwerk functioneerde niet meer.

De oppositie geeft de regering van president Maduro de schuld. Oppositieleider Guaidó twitterde: "Hoe vertel je een moeder die moet koken, een ziek persoon die afhankelijk is van een machine of een arbeider die moet werken dat we in een machtig land leven dat geen elektriciteit heeft?"

STER reclame