De kleedkamer van PSG Getty

Het waren toch wel twee opmerkelijke berichten aan het eind van de winterse transferperiode. De 22-jarige clubloze verdediger Levi Opdam vertrok naar Parijs om te gaan voetballen bij Paris Saint-Germain.

Twee dagen later werd bekend dat ook Ajacied Mitchel Bakker op weg was naar de Franse hoofdstad. Hoe komt PSG, een van de topclubs in de wereld, terecht bij twee relatief onbekende Nederlandse voetballers?

Fortes Rodriguez

Het verhaal begint bij José Fortes Rodriguez, oud-verdediger van AZ en RBC en tegenwoordig zaakwaarnemer. Hij werkt nauw samen met Mino Raiola, een van 's werelds machtigste voetbalmakelaars.

Rodriguez en Raiola staan veel voetballers en coaches bij en hebben op die manier invloed bij de grootste clubs uit de Europese voetbalwereld.

José Fortes Rodriguez als speler van AZ in 2004 ANP

Zo ook bij Paris Saint-Germain, waar Fortes Rodriguez in contact staat met Maxwell. De voormalig linksback van Ajax en PSG zit tegenwoordig in de technische leiding van de vermogende club uit Parijs en werd tijdens zijn carrière als speler bijgestaan door Raiola.

Maxwell liet in een gesprek met Fortes Rodriguez weten dat hij nog een trainer zocht voor het reserveteam, de selectie van Onder 23 van PSG. Fortes Rodriguez kende nog wel iemand.

Diegene was Leeroy Echteld, die wordt begeleid door Fortes Rodriguez. Echteld stond tijdens zijn spelerscarrière onder contract bij clubs als sc Heerenveen en AZ en timmert tegenwoordig als trainer aan de weg.

Bij AZ was hij de laatste jaren actief als assistent-trainer van John van den Brom. Totdat PSG contact zocht. "Na twee gesprekken was het klaar", vertelt Echteld. "Ik wilde graag zelfstandig aan de gang. Dit is echt een uitdaging voor mij."

Bij de beloften werkt de 50-jarige Amsterdammer met een uitgebreide staf. "Met alles erop en eraan. Daaraan leidinggeven is fantastisch. Dat is niet makkelijk in een andere taal, zo versnel ik mijn ontwikkeling. Dit is de beste leerschool die ik kan hebben."

Op termijn wil Echteld als hoofdtrainer aan de slag bij een eredivisieclub, maar voorlopig coacht hij op het vierde niveau van Frankrijk. "Maar ik denk dat we met dit team in de eerste divisie geen slecht figuur zouden slaan", zegt hij stellig.

Lastige omstandigheden bij PSG

De werkomstandigheden bij het tweede elftal van PSG zijn lastig. Het team is een mengelmoes van jonge talenten, spelers die buiten de boot zijn gevallen bij het eerste en elders weggeplukte spelers, zoals bijvoorbeeld Opdam. Maar daarover later meer.

In de winterstop verkocht PSG een paar spelers die niet meer in aanmerking kwamen voor het eerste. Spelers die nog wel in het elftal van Echteld aan de bak kwamen.

Bij de selectie van Onder 19 is oud-speler Thiago Motta aan de macht. Hij hoopt zich te ontwikkelen tot een internationale topcoach. Als trainer van Onder 19 wil hij werken met een vast team.

Met als gevolg dat hij zijn spelers bij zich houdt en niet afstaat aan de beloften, waardoor Echteld met een spelerstekort kwam te zitten. En daar kwam Opdam, met wie Echteld bij AZ werkte, in beeld.

Opdam speelde ooit één eredivisieduel voor AZ. In februari 2016 stond hij tegen Vitesse in de basis. Na 29 minuten ging Opdam al naar de kant. De Alkmaarders verhuurden hem aan Go Ahead Eagles, waar hij amper aan spelen toekwam.

Levi Opdam in het shirt van AZ ANP

Hij keerde terug bij AZ, waar in oktober vorig jaar zijn contract na goed overleg werd ontbonden na onenigheid met Koen Stam en Michel Vonk, de trainers van Jong AZ. Sindsdien zocht zijn zaakwaarnemer Bert van Dun naar een nieuwe werkgever voor Opdam.

Van Dun had Echteld en PSG al eens zonder succes gepolst, maar toen hij hoorde over het spelerstekort waarmee de Nederlandse trainer kampte, probeerde hij het nogmaals.

Stoute schoenen

"Ik trok mijn stoute schoenen aan en stuurde Leeroy een appje", vertelt Van Dun. "Ik kreeg vrijwel direct een reactie. Niet veel later pakte ik met Levi de trein en stonden we op een zondagavond in te checken in een door PSG geregeld hotel in Parijs."

"We hadden een afspraak voor een gesprek op maandagochtend 9.00 uur, maar pas om 15.00 uur was de afvaardiging van PSG er. Toen hoorden we dat de tweede keuring pas de volgende dag zou zijn", zucht Van Dun.

"Toen heb ik gezegd dat we daar niet op zouden gaan wachten en dan lekker terug zouden gaan naar huis. Maar op dat moment kon het ineens wel: de tweede keuring was nog op diezelfde dag."

Het trainingsveld bij PSG 2 PSG/Echteld

Opdam tekende een contract voor een halfjaar. Dat kwam beide partijen goed uit. Opdam is nog niet speelgerechtigd, maar heeft het erg naar zijn zin bij de Franse topclub.

"Dit is voor mij natuurlijk een kans om me in de kijker te spelen", vertelt hij. "Het niveau is hoog, je merkt dat er veel talent in de ploeg zit. Alleen zijn onze tegenstanders gemiddeld een jaar of 24 en wij 19."

Natuurlijk droomt de 22-jarige rechtsback van het eerste van PSG, maar hij is realistisch en wil zich de komende maanden tonen in het beloftenteam. "Hij kan ons op deze manier helpen en wij hem", concludeert Echteld.

Mitchel Bakker

Ook Mitchel Bakker wordt bijgestaan door Fortes Rodriguez, maar voor de 18-jarige linksback is de situatie anders. Maxwell, die zelf als linkerverdediger de wereldtop haalde, heeft de Ajacied meerdere malen bekeken en schijnt erg gecharmeerd van hem te zijn.

Bakker zal komende zomer in de voorbereiding op het seizoen aansluiten bij het eerste van PSG, al valt niet uit te sluiten dat hij ook duels zal spelen voor het elftal van Echteld.

Mitchel Bakker op de bank bij Roda-Ajax vorig jaar Pro Shots

De NOS heeft ook pogingen gedaan Bakker te spreken, maar de verdediger gaf aan op dit moment geen behoefte te hebben aan een interview. Zijn overgang is nog niet officieel en Bakker wil zich tot het eind van zijn contract focussen op Ajax.

Hij heeft de Amsterdamse club al wel laten weten deze zomer richting Parijs te gaan. Nadat hij dat nieuws bekend had gemaakt, is hij zijn basisplaats bij Jong Ajax kwijtgeraakt en heeft hij geen minuut meer gespeeld.

Er bestaat een kans dat er na Opdam en Bakker nog meer Nederlanders richting PSG trekken. Echteld: "Hopelijk doet Levi het goed, dan wordt het makkelijker."

STER reclame