Sporters van TeamNL op Schiphol
NOS Nieuws

TeamNL onderweg naar Olympische Spelen voor G-sporters

Het is dit jaar het grootste internationale sportevenement. In totaal komen 7500 sporters naar Abu Dhabi voor de Special Olympics World Games, de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Onder hen zijn 64 Nederlanders die actief zijn in dertien takken van sport, van atletiek tot zwemmen. Een deel van de delegatie is afgelopen jaar getraind door topsporters. Het idee erachter was niet alleen dat de G-sporters op een hoger niveau kwamen, maar ook dat ze van elkaar zouden leren. Volgens Special Olympics Nederland, de organisatie achter deze ontmoetingen, is het belangrijk dat er meer "wederzijds respect en waardering ontstaat".

Bekijk in deze video hoe tennisster Imra de Wolf samen met paralympisch atleet Esther Vergeer trainde.

Sporten met een verstandelijke beperking

Het doel van de World Games is om de sporters op hun eigen niveau te laten stralen op het podium, zodat ze meer zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfstandigheid opbouwen.

De 33-jarige Imra de Wolf is een van de deelnemers. Ze is lid van het tennisteam. "Ik vind het belangrijk om samen te sporten. Zo leer je van elkaar." Ze kreeg tijdens een tennistraining met paralympiër Esther Vergeer tips voor haar forehand. "Ik heb een emotionele verstandelijke beperking. Ik kan heel veel dingen zelf. Alleen op emotioneel gebied loop ik op bepaalde punten vast waardoor ik begeleiding nodig heb."

Meedoen écht belangrijker dan winnen

En zo heeft iedereen zijn of haar eigen beperking. De wedstrijden vinden plaats op basis van divisioning. Een indeling waarbij de deelnemers op een gelijkwaardig prestatieniveau met elkaar kunnen sporten. Natuurlijk gaat het in Abu Dhabi ook om de medailles, maar in dit geval is meedoen écht belangrijker dan winnen. Alle sporters komen op het podium.

De eed die de sporters afleggen luidt: Let me win. But if I cannot win, let me be brave in the attempt. In het Nederlands: 'Ik ga voor de overwinning, maar door mijn inzet ben ik al winnaar.'

Sporters die meedoen hoeven zich niet te kwalificeren. In principe mag iedereen met een verstandelijke beperking zich aanmelden. Vervolgens worden de deelnemers per tak van sport ingeloot.

In dit foto-overzicht een paar Nederlandse deelnemers op een rij die het afgelopen jaar hebben getraind met topsporters.

 • Special Olympics
  Brian komt in actie tijdens wielrennen en BMX
 • Special Olympics
  Brian met BMX-er Niek Kimman
 • Special Olympics
  Erik in actie op de brug
 • Special Olympics
  Erik met tuner Epke Zonderland
 • Special Olympics
  Joost doet mee aan het zeilen tijdens de World Games 2019
 • Special Olympics
  Joost met zeilster Marit Bouwmeester
 • Special Olympics
  Julia trainde met golfer Joost Luiten
 • Special Olympics
  Julia doet mee aan het onderdeel golf
 • Special Olympics
  Marit komt in actie bij het inline-skaten
 • Special Olympics
 • Special Olympics
  Maud zwemt in Abu Dhabi
 • Special Olympics
  Maud trainde met olympisch kampioen Femke Heemskerk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl