President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank
NOS NieuwsAangepast

ECB geeft opnieuw gratis miljardensteun aan banken

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat banken opnieuw ondersteunen met gratis geld. Vanaf september kunnen banken voor nagenoeg niks miljarden euro's lenen van de ECB.

De ECB beoogt met de leningen dat de gunstige kredietvoorwaarden bij banken behouden blijven. De ECB is onlangs gestopt met opkopen van staatsschulden voor in totaal bijna 2600 miljard euro, en wil voorkomen dat banken daardoor op de rem gaan staan. Ook de verzwakkende economie in de eurozone speelt een rol. De Duitse economie staat bijna stil en Italië is zelfs in een lichte recessie verzeild geraakt.

Het is de derde bankensteunronde: de eerste keer was in 2014, de tweede in 2016. Sinds 2014 is er voor in totaal 770 miljard euro naar de banken gegaan, telkens voor een looptijd van vier jaar. Volgend jaar moeten banken dat eerder geleende geld terugbetalen.

Het gros van de ECB-leningen werd bij de afgelopen keren opgenomen door Italiaanse (250 miljard) en Spaanse banken (167 miljard), gevolgd door Franse (90 miljard) en Duitse (80 miljard) banken. Ook Nederlandse banken maakten gebruik van het gratis geld. ABN Amro nam 8 miljard euro op, Rabobank 5 miljard. "Je moet gek zijn als je gratis geld laat liggen", zei ABN Amro-bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen er destijds over.

TLTRO-III is wel minder riant dan de twee voorgaande steunrondes. De looptijd is maar twee jaar, in plaats van vier.

Paniek

De critici vinden TLTRO's geen goede zaak. Ze maken banken lui om te hervormen en schoon schip te maken, wordt gezegd. Banken zouden erdoor verslaafd raken aan goedkoop geld en daardoor veranderen in zombiebanken.

ING Direkt Bank-econoom Carsten Brzeski vindt de nieuwe TLTRO een teken van paniek. "Het is geen verrassing dat er een nieuwe ronde komt, maar het moment waarop wel. Het is een poging om de geldverkrapping te voorkomen en is ook beetje een gok. Want elke volgende stap om een afkoelende economie aan te pakken vergt verdere ongeziene maatregelen."

De ECB besloot ook om de rente ongemoeid te laten en schoof de datum voor een eerste renteverhoging bovendien verder naar achteren. In reactie op de besluiten van de ECB stijgen de aandelenkoersen en daalt de waarde van de euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl