NOS Nieuws

Veel fietsvriendelijke verkiezingsprogramma's in Zuid-Holland

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

In de buurt van Leiden wordt binnenkort een fietstunnel gebouwd die 22 miljoen euro gaat kosten. Een ongekend hoog bedrag om het de fietser in Zuid-Holland gemakkelijk te maken. Ter relativering: het is onderdeel van een nog veel groter project, de aansluiting van de A4 op de A44 en dat kost alles bij elkaar 800 miljoen.

"Als je ook alle maatschappelijke kosten en baten in zo'n berekening meeneemt, valt 22 miljoen euro eigenlijk best mee", zegt Wim Bot, beleidsmedewerker van de Fietsersbond. "Denk bijvoorbeeld aan de gezondheids- en milieuvoordelen. En de winst in reistijd."

Wim Bot

De Fietsersbond heeft met het oog op de verkiezingen voor Provinciale Staten de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen allemaal doorgevlooid op fietsvriendelijkheid en dat levert een positief beeld op. "Gelukkig zijn er eigenlijk nooit vijanden van de fiets, dat is een groot voordeel voor ons. En de aandacht voor de fiets groeit nog steeds. In Zuid-Holland zijn vooral D66, de SP en GroenLinks de fietser goed gezind."

Volgens Bot gebeurt er al heel veel. "Er is een ambitieus programma om snelfietsroutes aan te leggen. Naast de routes die al zijn aangelegd, begint de provincie met nog eens 10 verkenningen voor nieuwe fietssnelwegen."

'Goed verlicht'

Rien Nagtegaal is wethouder in Katwijk en kan niet wachten totdat de fietsroute van Katwijk naar Leiden gerealiseerd is. Hij heeft dat stukje jarenlang gefietst toen hij nog in Leiden werkte, maar met de aanleg van zo'n fietssnelweg wordt dat allemaal nog wat gemakkelijker.

"Dan rij je in één keer van de boulevard van Katwijk naar het centrum van Leiden zonder noemenswaardige hindernissen. Dat vraagt nog wel om wat aanpassingen, want een fietssnelweg is minimaal 4,5 meter breed. Is comfortabel met glad asfalt of betonplaten. En is goed verlicht."

Rien Nagtegaal, wethouder in Katwijk en jarenlang fietsforens

Dankzij de opkomst van de elektrische fiets is de actieradius van de forens een stuk groter geworden. De vrouw van Wim Bot bijvoorbeeld werkt in Rotterdam. Vanuit haar woonplaats Delft fietst ze een paar keer per week 14 kilometer naar haar werk. En volgens Katwijker Rien Nagtegaal is Den Haag met de e-bike nu ook binnen fietsafstand gekomen.

"500 meter hiervandaan ligt al een snelfietsroute naar Den Haag, dat is een kilometer of 20. Prima te doen." Wim Bot: "Vorig jaar was 40 procent van de nieuw verkochte fietsen elektrisch. Er rijden er op dit moment al 2 miljoen rond in Nederland."

Robin Rietdijk voor het bedrijf waar hij werkt

Van Gelder Groente en Fruit is een groothandel die op dit moment een enorme nieuwe bedrijfshal laat bouwen bij Ridderkerk. Daarbij is ook gedacht aan de fietser. Marketeer Robin Rietdijk: "We hebben doucheruimtes voor mensen die zich even willen opfrissen voordat ze aan het werk gaan. Ik kom zelf ook met de fiets, maar dat is maar een kilometer of drie."

"We zouden het fijn vinden als er ook werknemers zijn die van verder hierheen komen fietsen, bijvoorbeeld uit Rotterdam. Daarom zijn we blij dat er vlakbij langs de A15 ook een fietssnelweg wordt aangelegd. Die noemen we daarom de F15. Werknemers die fietsen zijn gezonder en dat zorgt voor een lager ziekteverzuim. Dat is dan weer gunstig voor ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl