Amerikaanse nieuwspresentatoren op de buis met askruisje op voorhoofd

Brian Zahnd
@BrianZahnd
I won’t lie to you, I like it when I see big time TV personalities wearing an ashen cross on #AshWednesday. Amen.
3 weken geleden

Opvallende beelden in de VS: in verschillende nieuwsprogramma's hadden zowel presentatoren als gasten gisteren een askruisje op hun voorhoofd. Op sociale media vragen veel mensen zich af wat erachter zit.

De reden is Aswoensdag, de naam van de eerste dag van de katholieke vastentijd, die duurt tot Paaszaterdag. Onder katholieken is het gebruik dat gelovigen van de priester een kruisje van as op het voorhoofd krijgen. Daarmee wordt de gedachte gesymboliseerd dat een mens van stof is, en tot stof zal wederkeren.

Maar hoewel het dus bij de traditie hoort, is een programma ermee presenteren op televisie misschien wat ongebruikelijk. Toch blijken presentatoren van de grote nieuwszenders er geen probleem mee te hebben:

Clara Jeffery
@ClaraJeffery
Uh, does it seem new that cable news reporters/analysts are wearing Ash Wednesday ash smudges on air?
3 weken geleden

Voor sommige mensen was het de eerste keer dat ze een nieuwspresentator met een askruisje zagen. Zoals bij deze presentator van CNN:

πš•πš•πš˜πš’πš πš“πšŠπšŒπš˜πš‹πšœπš˜πš— πŸ‘¨πŸ»β€πŸ’»
@HOUmanReporter
First time I’ve seen this from a news anchor. #AshWednesday
3 weken geleden

Bij MSNBC had een van de gasten een askruisje:

David Murphy
@DavidCMurphy
Way to rock those #AshWednesday ashes on MSNBC, @tedlieu! Love seeing people unafraid to show their faith (be it Catholic like me, or Muslims, Hindus, Jews, or other religion). And BTW Ash Wednesday is a good reminder we’re all #dusttodust so no time to put up with Trump forever
3 weken geleden

Een presentator van Fox News zette zelf beelden op Twitter met uitleg: "Het is Aswoensdag en ik ben naar de kerk geweest, vandaar het askruisje, voor degenen die het vroegen."

Bret Baier
@BretBaier
Earlier today, @FoxNews was informed by @DNC that we will not be considered when it comes time to host Democratic presidential primary debates. Fox has released a statement that I wanted to share-- (Also, it is Ash Wednesday & I went to church-- hence the ashes for those asking)
3 weken geleden

Een politiek journalist signaleerde het spraakmakende Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez met een askruisje:

John McCormack
@McCormackJohn
Also: AOC went to mass today. #AshWednesday
3 weken geleden

Ten slotte nog de satirische website The Onion (vergelijkbaar met het Nederlandse De Speld), die dreef de spot met diepgelovige vicepresident Mike Pence:

The Onion
@TheOnion
Mike Pence Clearly Went To Ash Wednesday Services Dozens Of Times https://t.co/BV3TA3MDUx
3 weken geleden

STER Reclame