NOS Nieuwsβ€’

Amerikaanse nieuwspresentatoren op de buis met askruisje op voorhoofd

Opvallende beelden in de VS: in verschillende nieuwsprogramma's hadden zowel presentatoren als gasten gisteren een askruisje op hun voorhoofd. Op sociale media vragen veel mensen zich af wat erachter zit.

De reden is Aswoensdag, de naam van de eerste dag van de katholieke vastentijd, die duurt tot Paaszaterdag. Onder katholieken is het gebruik dat gelovigen van de priester een kruisje van as op het voorhoofd krijgen. Daarmee wordt de gedachte gesymboliseerd dat een mens van stof is, en tot stof zal wederkeren.

Maar hoewel het dus bij de traditie hoort, is een programma ermee presenteren op televisie misschien wat ongebruikelijk. Toch blijken presentatoren van de grote nieuwszenders er geen probleem mee te hebben:

Voor sommige mensen was het de eerste keer dat ze een nieuwspresentator met een askruisje zagen. Zoals bij deze presentator van CNN:

Bij MSNBC had een van de gasten een askruisje:

Een presentator van Fox News zette zelf beelden op Twitter met uitleg: "Het is Aswoensdag en ik ben naar de kerk geweest, vandaar het askruisje, voor degenen die het vroegen."

Een politiek journalist signaleerde het spraakmakende Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez met een askruisje:

Ten slotte nog de satirische website The Onion (vergelijkbaar met het Nederlandse De Speld), die dreef de spot met diepgelovige vicepresident Mike Pence:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl