Na 20 films in ruim 10 jaar heeft Marvel Studios een vrouwelijke superheld
Elvis Delsink
redacteur Online
Elvis Delsink
redacteur Online
Captain Marvel, de nieuwe superheldenfilm van Marvel Studios, is vandaag in première gegaan, mét een vrouwelijke superheld in de hoofdrol. Dat is voor het eerst. Nog nooit eerder stond een Marvel-film in de huidige superheldenreeks zo prominent in het teken van een superheldin.
Studiobazen dachten lange tijd dat een film met een vrouwelijke superheld in de hoofdrol niet succesvol kon worden. Flops als Catwoman (2004) en Elektra (2005) waren volgens hen hét bewijs dat het publiek niet zat te wachten op vrouwelijke protagonisten. Maar toen DC Comics twee jaar geleden met Wonder Woman bewees dat heldinnen wel degelijk in de smaak kunnen vallen, kon Marvel niet achterblijven.
Bekijk hier de trailer van Captain Marvel:
De eerste film die volledig in het teken staat van een vrouwelijke superheld, liet lang op zich wachten bij het bedrijf dat bekend is van onder meer Guardians of the Galaxy, Hulk en The Avengers. Marvel Studios bracht sinds het huidige superheldenuniversum met Iron Man (2008) begon al twintig films uit, zonder een vrouwelijke superheld in de hoofdrol.
"Studiobazen waren terughoudend om te investeren in films met vrouwelijke superhelden", legt filmrecensent Noa Johannes uit. In 2005 flopte de vorige Marvel-productie met een vrouwelijke hoofdrol, Elektra. "De baas van Marvel besefte op den duur dat het bij die mislukte films niet zozeer aan de vrouw als superheld lag, maar aan de kwaliteit van de productie."
Tijdgeest
Volgens Johannes maakt de nieuwe film, met Brie Larson (die eerder een Oscar won voor haar rol in Room) als Captain Marvel, deel uit van een steeds bredere beweging die wil dat films meer een afspiegeling zijn van de samenleving. De film Black Panther, met in de hoofdrol de eerste zwarte superheld die uit Afrika komt, is daar een goed voorbeeld van, vindt de recensent.
Volgens Johannes past de aandacht voor meer diversiteit in het superheldengenre bij de huidige tijdsgeest. "Dat twee grote filmproducenten zulke veranderingen in hun filmreeks aanbrengen, bevestigt dat."
Identificatie met een rolmodel
De nieuwe vrouwelijke superheld kan een rolmodel zijn voor meisjes, denkt kinderpsycholoog Tischa Neve. Volgens haar is het voor kinderen goed om te zien dat iedereen een superheld kan zijn. "Vaak zijn dat mannen, maar het kan meer meiden aanspreken als er ook vrouwelijke helden zijn."
Daarbij moet er volgens Neve wel op gelet worden dat de superheld niet te ver afstaat van de realiteit. "Hoe meer een rolmodel op jou lijkt, hoe meer je je ermee kunt identificeren", legt ze uit. Situaties in de film moeten volgens haar herkenbaar zijn voor kinderen.
"Superhelden durven vaak dingen, moeten teleurstellingen verwerken en hebben te maken met lastige uitdagingen waar ze zich uit moeten redden. Dat zijn mooie thema's voor kinderen om zich mee bezig te houden."